Arabica vs Robusta coffee

25 maja 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object],[object Object],[object Object],[object Object] , 2020-05-25T14:28:13.000Z

What counts the most for true coffee gourmets is a distinctive, deep taste and aroma. We can distinguish Arabica and Robusta among the most popular types of coffee. However, each coffee is different in terms of taste, fragrance or caffeine content. What are the most important differences between Arabica and Robusta?

Arabica

Arabica coffee, or the famous “coffea arabica” (Latin) is by far the most popular and noblest coffee, accounting for 70% of all world crops. This variety comes from Africa, where it is grown on fertile soils around the mountains. Its quality and aroma depend on the region it comes from, altitude or cultivation method. There are many varieties of Arabica available on the market, hence enthusiasts and true coffee connoisseurs have a lot to choose from.

Arabica coffee has won the hearts of consumers and is now the most chosen coffee in the world. It is distinguished by a mild taste, which sometimes leaves a sweet aftertaste. It contains about 1.2% caffeine, so it gently stimulates action. Arabica contains more oils (16%) than Robusta (10%). On average, Robusta has more acidity than Arabica.

The beans of this coffee are slightly oblong with the S-shaped furrow going through the middle. The main difference between the said Arabica and Robusta is also its price. Due to the laborious and complicated method of cultivation and the smaller amount of crops obtained from harvest, Arabica is definitely more expensive than Robusta.

arabica vs robusta kawepale

Robusta coffee

This type of coffee is less known, but right now, it is gaining popularity. Robusta comes from Africa, is grown on less demanding soil in lowland plantations. It is considered  to be a less noble variety, with a more pungent and bitter taste than Arabica. Robusta is also sometimes called Congolese coffee.

Thanks to the higher content of caffeine in the grain (about 2.5%), Robusta has become a plant resistant to weather conditions and harmful effects of parasites. This species is easier to grow. Robusta trees sometimes reach up to 10 m in height and give a very high yield compared to Arabica coffee, which affects the lower price of Congolese coffee.

The difference between these two types of coffee can also be seen in the structure of their beans. Robusta beans are smaller and rounder and have a straight furrow.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Jak wybrać najlepszą kawę?

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne […]

readMore