Cold brew
Cold brew to kawa parzona na zimno. Kawa tego typu powstaje w wyniku macerowana w zimnej wodzie lub wodzie w temperaturze pokojowej. Do przygotowania tego napoju najczęściej poleca się grubo mielone ziarna. Grubsza frakcja oznacza dłuższy czas macerowania. Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste, choć długie.
Jak się robi cold brew?
Aby przygotować cold brew należy zmielić ziarna kawy i zalać je wodą – najlepiej by była wcześniej przefiltrowana lub przegotowana i ostudzona przynajmniej do temperatury pokojowej. Następnie odstaw szklankę lub dzbanek z napojem na bok i poczekaj od kilku aż do 24 godzin. Na koniec przelej przygotowany napój przez papierowy filtr. Dzięki temu pozbędziesz się z niego fusów, które mogłyby zaburzyć doznania smakowe. Podawaj ją z kilkoma kostkami lodu oraz ewentualnie – z mlekiem. Cold brew ma wiele zalet:
- ze względu na długi czas macerowania zawiera sporo kofeiny,
- jest dość słodka i ma mniej wyczuwalnej goryczki,
- do przygotowania cold brew dobrze jest wybierać ziarna dedykowane do kawy alternatywnej,
- gotowy cold brew możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.