12 lipca 2021
Gdy na dworze jest upał, zapomnijmy o gorących kawach i postawmy na ich warianty podawane na zimno.
Jak przygotować kawę, która nie tylko wprawi Cię w dobry nastrój, ale też ochłodzi i da ukojenie w gorące dni?

Cold brew

Cold brew to kawa parzona na zimno. Kawa tego typu powstaje w wyniku macerowana w zimnej wodzie lub wodzie w temperaturze pokojowej. Do przygotowania tego napoju najczęściej poleca się grubo mielone ziarna. Grubsza frakcja oznacza dłuższy czas macerowania. Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste, choć długie.

Jak się robi cold brew?

Aby przygotować cold brew należy zmielić ziarna kawy i zalać je wodą – najlepiej by była wcześniej przefiltrowana lub przegotowana i ostudzona przynajmniej do temperatury pokojowej. Następnie odstaw szklankę lub dzbanek z napojem na bok i poczekaj od kilku aż do 24 godzin. Na koniec przelej przygotowany napój przez papierowy filtr. Dzięki temu pozbędziesz się z niego fusów, które mogłyby zaburzyć doznania smakowe. Podawaj ją z kilkoma kostkami lodu oraz ewentualnie – z mlekiem. Cold brew ma wiele zalet:

  • ze względu na długi czas macerowania zawiera sporo kofeiny,
  • jest dość słodka i ma mniej wyczuwalnej goryczki,
  • do przygotowania cold brew dobrze jest wybierać ziarna dedykowane do kawy alternatywnej,
  • gotowy cold brew możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Ice latte

To chyba jedna z najczęściej przygotowywanych kaw na zimno.
Nie można się temu dziwić, bo jej wykonanie jest bardzo proste, a doznania smakowe potrafią zachwycić. Ice latte często przypomina w smaku deser, a nie napój kawowy.

Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Wystarczy wlać do szklanki mleko i wrzucić do niego kilka kostek lodu. Na wierzch trzeba wlać 40 ml esencji kawowej zaparzonej np. w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Dzięki temu w napoju utworzą się wyraźne warstwy. Do Ice latte można także dodać syrop smakowy, bitą śmietanę oraz wiórki czekoladowe. Te dodatki pozwolą wyodrębnić z napoju zupełnie nowe nuty smakowe. 

AeroPress na lodzie

To ciekawy napój na zimno, do którego przygotowania trzeba mieć aeropress. To niewielkie urządzenie doskonale sprawdza się przy parzeniu smacznych kaw pełnych aromatu. Jeśli jesteś jego posiadaczem,
to wrzuć do jego tłoku 20 – 22 g drobno zmielonej kawy.
W przypadku tego urządzenia kawa musi zostać zaparzona w dość krótkim czasie, więc tylko drobno zmielona frakcja umożliwia wyciśnięcie z niej maksymalnego smaku i aromatu.

Kawę na zimno w aeropressie przygotowujemy wprost na kostki lodu przeciskając gorącą wodę przez kawę umieszczoną w urządzeniu.

Tonic z espresso

Ten napój na zimno z pewnością Cię zaskoczy. To bardzo oryginalne połączenie mocnej i esencjonalnej kawy oraz orzeźwiającego toniku.
Takim napojem zdecydowanie można się napić, nawet gdy na zewnątrz panują upały.

By go przygotować, przyda Ci się espresso zaparzone w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym.
Kawę możesz przygotować nawet kilkanaście minut wcześniej. Jeśli zdąży wystygnąć, to wciąż będzie nadawała się do użycia. Do szklanki włóż 7-8 kostek lodu. Następnie wlej do niej 120-150 ml gazowanego toniku. Na koniec wlej espresso. Tutaj jednak musisz wiedzieć, że kawę powinno się lać bezpośrednio na kostki lodu, a nie do toniku. Dzięki temu nie wygazuje się on zbyt szybko i nie wytworzy pianki. Na koniec możesz ozdobić napój listkami mięty lub plasterkami cytryny. W ten sposób szybko przygotujesz smaczny i zaskakujący napój, który będzie też niewiarygodnie orzeźwiający.

Udostępnij
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

kawy-direct-trade-kawepale-plantacja
Co oznacza Direct Trade w świecie kawy?
Kawa prosto z plantacji to kawa, która jest pozyskiwana bezpośrednio od producentów bez pośredników. Dzięki temu mamy pewność, że kawa jest wysokiej jakości oraz pochodzi z legalnych plantacji. Jest to również korzystne dla producentów, ponieważ pomaga im uzyskać lepsze wyniki finansowe bez pośredników, którzy często narzucają bardzo niskie ceny. Taka kawa stanowi zdecydowanie lepszą alternatywę dla kaw ze sklepu, gdzie nie zawsze wiadomo, skąd pochodzą ziarna oraz czy nie były one mieszane z niskiej jakości kawami. Wybierając kawę prosto z plantacji, wspieramy producentów, promujemy uczciwy handel oraz mamy pewność, że pijemy najlepszą jakość kawy.
Continue reading
sposob-parzenia-kawy
Czy sposób parzenia kawy ma wpływ na smak i aromat?
Masz swój ulubiony sposób parzenia kawy? Często słyszysz, że Twój kawowy znajomy najbardziej lubi Afrykańską kawę z dripa? Ojciec zachwala kawę z kawiarki zaparzając klasyczną Brazylię, a koleżanka uwielbia kawy…
Continue reading
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa i napoje kawowe to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych napojów na świecie, a ziarna kawowca  należą do najdroższych surowców dostępnych na giełdach. Tak duży rynek generuje szerokie spektrum jakości.  No…
Continue reading

Weź udział w konkursie!

Wygraj wyjazd do Panamy!

Do wygrania ponad 100 nagród, w tym młynki do kawy, ekspresy, akcesoria podróżne i wiele więcej!