12 lipca 2021
Gdy na dworze jest upał, zapomnijmy o gorących kawach i postawmy na ich warianty podawane na zimno.
Jak przygotować kawę, która nie tylko wprawi Cię w dobry nastrój, ale też ochłodzi i da ukojenie w gorące dni?

Cold brew

Cold brew to kawa parzona na zimno. Kawa tego typu powstaje w wyniku macerowana w zimnej wodzie lub wodzie w temperaturze pokojowej. Do przygotowania tego napoju najczęściej poleca się grubo mielone ziarna. Grubsza frakcja oznacza dłuższy czas macerowania. Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste, choć długie.

Jak się robi cold brew?

Aby przygotować cold brew należy zmielić ziarna kawy i zalać je wodą – najlepiej by była wcześniej przefiltrowana lub przegotowana i ostudzona przynajmniej do temperatury pokojowej. Następnie odstaw szklankę lub dzbanek z napojem na bok i poczekaj od kilku aż do 24 godzin. Na koniec przelej przygotowany napój przez papierowy filtr. Dzięki temu pozbędziesz się z niego fusów, które mogłyby zaburzyć doznania smakowe. Podawaj ją z kilkoma kostkami lodu oraz ewentualnie – z mlekiem. Cold brew ma wiele zalet:

  • ze względu na długi czas macerowania zawiera sporo kofeiny,
  • jest dość słodka i ma mniej wyczuwalnej goryczki,
  • do przygotowania cold brew dobrze jest wybierać ziarna dedykowane do kawy alternatywnej,
  • gotowy cold brew możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Ice latte

To chyba jedna z najczęściej przygotowywanych kaw na zimno.
Nie można się temu dziwić, bo jej wykonanie jest bardzo proste, a doznania smakowe potrafią zachwycić. Ice latte często przypomina w smaku deser, a nie napój kawowy.

Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Wystarczy wlać do szklanki mleko i wrzucić do niego kilka kostek lodu. Na wierzch trzeba wlać 40 ml esencji kawowej zaparzonej np. w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Dzięki temu w napoju utworzą się wyraźne warstwy. Do Ice latte można także dodać syrop smakowy, bitą śmietanę oraz wiórki czekoladowe. Te dodatki pozwolą wyodrębnić z napoju zupełnie nowe nuty smakowe. 

AeroPress na lodzie

To ciekawy napój na zimno, do którego przygotowania trzeba mieć aeropress. To niewielkie urządzenie doskonale sprawdza się przy parzeniu smacznych kaw pełnych aromatu. Jeśli jesteś jego posiadaczem,
to wrzuć do jego tłoku 20 – 22 g drobno zmielonej kawy.
W przypadku tego urządzenia kawa musi zostać zaparzona w dość krótkim czasie, więc tylko drobno zmielona frakcja umożliwia wyciśnięcie z niej maksymalnego smaku i aromatu.

Kawę na zimno w aeropressie przygotowujemy wprost na kostki lodu przeciskając gorącą wodę przez kawę umieszczoną w urządzeniu.

Tonic z espresso

Ten napój na zimno z pewnością Cię zaskoczy. To bardzo oryginalne połączenie mocnej i esencjonalnej kawy oraz orzeźwiającego toniku.
Takim napojem zdecydowanie można się napić, nawet gdy na zewnątrz panują upały.

By go przygotować, przyda Ci się espresso zaparzone w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym.
Kawę możesz przygotować nawet kilkanaście minut wcześniej. Jeśli zdąży wystygnąć, to wciąż będzie nadawała się do użycia. Do szklanki włóż 7-8 kostek lodu. Następnie wlej do niej 120-150 ml gazowanego toniku. Na koniec wlej espresso. Tutaj jednak musisz wiedzieć, że kawę powinno się lać bezpośrednio na kostki lodu, a nie do toniku. Dzięki temu nie wygazuje się on zbyt szybko i nie wytworzy pianki. Na koniec możesz ozdobić napój listkami mięty lub plasterkami cytryny. W ten sposób szybko przygotujesz smaczny i zaskakujący napój, który będzie też niewiarygodnie orzeźwiający.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kawy idealne na upalne dni – jak je przygotować?
Gdy na dworze jest upał, zapomnijmy o gorących kawach i postawmy na ich warianty podawane na zimno. Jak przygotować kawę, która nie tylko wprawi Cię w dobry nastrój, ale też…
Czytaj dalej
Geisha w KawePale
Kawa najwyższych (micro)lotów Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu…
Czytaj dalej
Czym jest Geisha?
Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała…
Czytaj dalej