19 października 2021

W jaki sposób nasza mała palarnia kawy Warszawa  trafiła aż do Arktyki?

Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a ponadto prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła kawa speciality, którą tworzy palarnia kawy Warszawa KawePale. Joanna natrafiła na nią w swej ulubionej Górze Kawiarni – miejscu doskonale znanym miłośnikom rowerowych wypraw z całej Polski. Zachwycona jej smakiem, postanowiła zabrać paczkę ziaren ze sobą.

„Gdy dowiedzieliśmy się o tym, nie mogliśmy pozostawić tej informacji bez reakcji i po bezpośrednim kontakcie z Joanną podjęliśmy decyzję o wysłaniu za koło polarne zapasów naszej kawy” – mówi Piotr Mietelski, jeden z twórców tego wyjątkowego miejsca, jakim jest KawePale, palarnia kawy Warszawa.
Dzięki temu od teraz kawa z KawePale będzie miłym elementem każdego dnia podczas pracy na dalekiej północy.

Gdzie jest Spitsbergen i jakie badania są na nim prowadzone?

Spitsbergen to największa wyspa w archipelagu Svalbard na Morzu Arktycznym. Ponadto największa miejscowość – Longyearbyen – jest jednocześnie najdalej na północ wysuniętym miastem na świecie.

Obecnie Spitsbergen to najszybciej ocieplające się miejsce na ziemi. Dlatego to właśnie tam wielu uczonych prowadzi badania nad zmianami klimatu, topnieniem lodowców i stara się przewidzieć co dalej.
Również Polska ma tutaj swoje placówki. Cztery z nich, to stacje funkcjonujące tylko w okresie letnim – Stacja Polarna Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Stacja Polarna im. Stanisława Baranowskiego, Stacja Polarna „Petuniabukta” Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, oraz Stacja Polarna Uniwersytetu Marii Curie – Skłodowskiej. Jedyna całoroczna polska placówka badawcza na Spitsbergenie, to Polska Stacja Polarna Hornsund im. Stanisława Siedleckiego, w której nieprzerwanie od 44 lat przebywają kilku, a czasami kilkunastoosobowe załogi.

Chcesz zobaczyć więcej materiałów z końca świata?
Zapraszamy na Instagram Joanny Perchaluk

Udostępnij
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

kawy-direct-trade-kawepale-plantacja
Co oznacza Direct Trade w świecie kawy?
Kawa prosto z plantacji to kawa, która jest pozyskiwana bezpośrednio od producentów bez pośredników. Dzięki temu mamy pewność, że kawa jest wysokiej jakości oraz pochodzi z legalnych plantacji. Jest to również korzystne dla producentów, ponieważ pomaga im uzyskać lepsze wyniki finansowe bez pośredników, którzy często narzucają bardzo niskie ceny. Taka kawa stanowi zdecydowanie lepszą alternatywę dla kaw ze sklepu, gdzie nie zawsze wiadomo, skąd pochodzą ziarna oraz czy nie były one mieszane z niskiej jakości kawami. Wybierając kawę prosto z plantacji, wspieramy producentów, promujemy uczciwy handel oraz mamy pewność, że pijemy najlepszą jakość kawy.
Continue reading
sposob-parzenia-kawy
Czy sposób parzenia kawy ma wpływ na smak i aromat?
Masz swój ulubiony sposób parzenia kawy? Często słyszysz, że Twój kawowy znajomy najbardziej lubi Afrykańską kawę z dripa? Ojciec zachwala kawę z kawiarki zaparzając klasyczną Brazylię, a koleżanka uwielbia kawy…
Continue reading
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa i napoje kawowe to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych napojów na świecie, a ziarna kawowca  należą do najdroższych surowców dostępnych na giełdach. Tak duży rynek generuje szerokie spektrum jakości.  No…
Continue reading

Weź udział w konkursie!

Wygraj wyjazd do Panamy!

Do wygrania ponad 100 nagród, w tym młynki do kawy, ekspresy, akcesoria podróżne i wiele więcej!