19 października 2021

W jaki sposób ziarna z małej podwarszawskiej palarni trafiły aż do Arktyki?

Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła kawa z małej podwarszawskiej palarni kawy speciality KawePale. Joanna natrafiła na nią w swej ulubionej Górze Kawiarni – miejscu doskonale znanym miłośnikom rowerowych wypraw z całej Polski. Zachwycona jej smakiem, postanowiła zabrać paczkę ziaren ze sobą.

„Gdy dowiedzieliśmy się o tym, nie mogliśmy pozostawić tej informacji bez reakcji i po bezpośrednim kontakcie z Joanną podjęliśmy decyzję o wysłaniu za koło polarne zapasów naszej kawy” – mówi Piotr Mietelski, jeden ze współzałożycieli palarni.
Od teraz kawa z KawePale będzie miłym elementem każdego dnia
podczas pracy na dalekiej północy.

Gdzie jest Spitsbergen i jakie badania są na nim prowadzone?

Spitsbergen to największa wyspa w archipelagu Svalbard na Morzu Arktycznym. Największa miejscowość – Longyearbyen – jest jednocześnie najdalej na północ wysuniętym miastem na świecie.

Obecnie Spitsbergen, to najszybciej ocieplające się miejsce na ziemi. To właśnie tam wielu uczonych prowadzi badania nad zmianami klimatu, topnieniem lodowców i stara się przewidzieć co dalej.
Również Polska ma tutaj swoje placówki. Cztery z nich, to stacje funkcjonujące tylko w okresie letnim – Stacja Polarna Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Stacja Polarna im. Stanisława Baranowskiego, Stacja Polarna „Petuniabukta” Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, oraz Stacja Polarna Uniwersytetu Marii Curie – Skłodowskiej. Jedyna całoroczna polska placówka badawcza na Spitsbergenie, to Polska Stacja Polarna Hornsund im. Stanisława Siedleckiego, w której nieprzerwanie od 44 lat przebywają kilku, a czasami kilkunastoosobowe załogi.

Chcesz zobaczyć więcej materiałów z końca świata?
Zapraszamy na Instagram Joanny Perchaluk

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak przygotować pyszną kawę za pomocą kawiarki?
Jest wiele sposobów na przygotowanie pysznej kawy –  nie brakuje urządzeń, które ułatwiają to zadanie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Ekspresy do kawy cieszą się sporą popularnością, ale nadal nie…
Czytaj dalej
Jaki prezent na święta? KawePale podpowiada
Nie masz pomysłu na prezent? W tym blogowym wpisie postaramy się podpowiedzieć Ci jaki wybrać prezent na święta. French Press Kim jest Home Barista? To każdy, kto chce celebrować sztukę…
Czytaj dalej
KawePale na Spitsbergenie – czyli jak kawa z podwarszawskiej palarni trafiła na biegun?
W jaki sposób ziarna z małej podwarszawskiej palarni trafiły aż do Arktyki? Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła…
Czytaj dalej