3 listopada 2020

Kawa jest wspaniałym napojem, który może pomóc wyciągnąć maksymalne korzyści z codziennych ćwiczeń. Według wielu badań jest dużo lepsza od szpinaku (tak, Popeye, patrzymy na Ciebie!), a jej pozytywne działanie ma wpływ nie tylko na sam przebieg treningu, lecz również na to, jak nasz organizm będzie odczuwał jego skutki. Czy warto pić kawę przed wysiłkiem fizycznym? Jak może nam pomóc? Ile należy jej wypić, aby działała? Sprawdźmy!

Jeśli uprawiacie sport, aby pozbyć się nadmiarowych kilogramów – mamy dla Was świetne wieści! Z badań opublikowanych w International Journal of Sport Nutrition and Excercise Metabolism wynika, że kawa sprzyja redukcji masy ciała. Wypita ok. 60 minut przed treningiem zwiększa spalanie kalorii nawet o 15%! Wszystko to za sprawą zwiększonej termogenezy oraz wzmożonej intensywności lipolizy, czyli procesu rozkładu tłuszczu.

Za to naukowcy z Uniwersytetu w Illinois potwierdzili, że spożywanie kawy przy treningu zmniejsza intensywność odczuwanego bólu w trakcie, a kofeina zawarta w napoju zapobiega powstawaniu zakwasów.

Na pewno nie będzie dla Was zaskoczeniem, że kawa zwiększa wydolność organizmu i poprawia refleks oraz koncentrację. Badania przeprowadzone w Japonii potwierdziły też pozytywny wpływ na krążenie. Uczestnicy, którzy wypili filiżankę kawy przed treningiem mieli aż o 30% większy przepływ krwi w ciągu 75 minut po spożyciu niż ci, którzy jej nie wypili.

Jednak z kawą należy być również ostrożnym. Sam trening wpływa na podwyższone ciśnienie krwi, zatem jej picie nie jest zalecane dla osób, które na co dzień borykają się z problemem nadciśnienia. Kawa jest także odżywką i im więcej jej spożywamy, tym mniejsze efekty odczuje organizm. Zalecane spożycie waha się od jednej do trzech filiżanek dziennie.

Warto również dobrać ilość i czas od wypicia naparu przed wysiłkiem, w zależności od charakteru treningu, jaki planujemy. Kawa wypita godzinę przed wysiłkiem wytrzymałościowym może wspaniale wspomóc efekty ćwiczeń, trwających ponad 20 minut. Za to nie poleca się jej spożycia przed treningami siłowymi, ponieważ istnieje ryzyko nadwyrężenia serca.

Wpływ na organizm ma również rodzaj kawy, jaką pijemy. Warto rozważyć sięgnięcie po kawę w ziarnach, najlepiej ze sprawdzonego źródła i mielić dopiero przed zaparzeniem. Dlaczego? Tempo utleniania i utraty aromatów zwiększa się tuż po rozdrobnieniu, a napar traci swoje cenne właściwości.

Dobrym pomysłem wydaje się zamawianie kawy treningowej z małej palarni. Wśród naszych propozycji dla sportówców pojawia się Czarna Mamba (mieszanka) oraz Różowa Pantera (kawa jednorodna, 100% arabica, Brazylia Colibri). Czarna Mamba charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, która idealnie zmotywuje i pobudzi organizm przed treningiem. Za to Różowa Pantera sprawdzi się jako napój potreningowy, który zniweluje efekt wzmożonego wysiłku, a dzięki obniżonej zawartości kofeiny – ostudzi organizm po pracy.

Jednym z najpopularniejszych kawowych mitów jest ten o wypłukiwaniu cennych makroelementów, takich jak magnez. I owszem, jednak jest to tylko pół prawdy. 2-3 filiżanki wypłukują w ciągu doby ok. 4 mg elektrolitu dostarczając przy tym co najmniej 14-21 kolejnych. Łatwo zatem obliczyć, że bilans jest dodatni, a moczopędne działanie “małej czarnej” jest bardzo demonizowane. A jeśli wciąż obawiacie się o pozostałe makroelementy, pamiętajcie o właściwym nawodnieniu organizmu, o które przy treningu warto i należy zadbać.

 A teraz… Do picia. Gotowi? Start!

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KawePale na Spitsbergenie – czyli jak kawa z podwarszawskiej palarni trafiła na biegun?
W jaki sposób ziarna z małej podwarszawskiej palarni trafiły aż do Arktyki? Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła…
Czytaj dalej
Skąd wziął się zwyczaj podawania wody do espresso?
Ilu ludzi, tyle pomysłów. Nawet mając do czynienia ze sprawami, które wydają się śmiesznie oczywiste, możemy natknąć się na zaskakujące fakty i intrygujące historie. Chcąc wskazać jeden z takich tematów,…
Czytaj dalej
Ile jest kofeiny w filiżance kawy?
Dla miłośników kawy, poranna filiżanka to nie tylko element, który pozwala pobudzić się, aby być gotowym na wykonywanie codziennych obowiązków, ale także sposób na oddanie się przyjemności i umilenie dnia.…
Czytaj dalej
Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
Dlaczego kawa czasami jest goryczkowa lub kwaskowata? Co powoduje, że jest mocna lub łagodna? O smaku naparu decyduje nie tylko gatunek ziaren kawowca, ale również sposób jego przygotowania. Jakie czynniki…
Czytaj dalej