25 maja 2020

Dla prawdziwych smakoszy kawy liczy się przede wszystkim jej wyrazisty, głęboki smak i aromat. Wśród najczęściej spotykanych gatunków kawy możemy wyróżnić kawę Arabicę oraz Robustę. Jednak każda kawa jest inna pod względem smaku, właściwości zapachu czy zawartości kofeiny. Jakie są najważniejsze różnice między arabicą i robustą?

Kawa Arabica

Kawa arabica, czyli słynna ,,coffea arabica” (łac.) to zdecydowanie najpopularniejsza i najszlachetniejsza kawa, stanowiąca 70% wszystkich, światowych upraw. Odmiana ta pochodzi z Afryki, gdzie uprawiana jest na żyznych glebach w okolicach gór. Jej jakość i aromat zależą od regionu z jakiego pochodzi, wysokości n.p.m. czy sposobu uprawy. Na rynku mamy dostępnych wiele odmian arabiki, stąd entuzjaści i prawdziwi koneserzy kawy mają w czym wybierać.

Kawa Arabica podbiła serca konsumentów i jest teraz najczęściej wybieraną kawą na świecie. Wyróżnia się łagodnym smakiem, który niekiedy pozostawia słodki posmak. Zawiera około 1,2% kofeiny, zatem łagodnie pobudza do działania. Arabica ma w sobie więcej olejków (16%), niż robusta (10%). Za to robusta ma przeciętnie więcej kwasowości.

Ziarna tej kawy są lekko podłużne z idącą przez środek bruzdą w kształcie litery ,,S”. Zasadniczą różnicą między wspomnianą Arabicą a Robustą jest również jej cena. Ze względu na pracochłonną i skomplikowaną metodę uprawy oraz mniejszą ilość plonów, jakie uzyskuje się ze zbiorów, Arabica jest zdecydowanie droższa od Robusty.

Kawa Robusta

Ten gatunek kawy jest mniej znany, jednak zyskuje na popularności. Robusta pochodzi z Afryki, uprawiana jest na mniej wymagającej glebie na plantacjach nizinnych. Jest to gatunek uznawany za mniej szlachetny, o bardziej ostrym i gorzkim smaku niż kawa arabica. Robusta bywa również nazywana kawą kongijską.

Dzięki większej zawartości kofeiny w ziarnie (około 2,5%), Robusta stała się rośliną odporną na czynniki atmosferyczne i szkodliwe działania pasożytów. Jest to gatunek łatwiejszy w uprawie. Drzewka Robusty osiągają niekiedy nawet 10 m wysokości, wydają bardzo duży plon w porównaniu z kawą Arabicą, co wpływa na niższą cenę kawy kongijskiej.

Różnicę między tymi dwoma rodzajami kaw możemy zauważyć również w budowie ich ziaren. Ziarna Robusty są mniejsze i bardziej okrągłe oraz posiadają prostą bruzdę.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KawePale na Spitsbergenie – czyli jak kawa z podwarszawskiej palarni trafiła na biegun?
W jaki sposób ziarna z małej podwarszawskiej palarni trafiły aż do Arktyki?Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła kawa…
Czytaj dalej
Skąd wziął się zwyczaj podawania wody do espresso?
Ilu ludzi, tyle pomysłów. Nawet mając do czynienia ze sprawami, które wydają się śmiesznie oczywiste, możemy natknąć się na zaskakujące fakty i intrygujące historie. Chcąc wskazać jeden z takich tematów,…
Czytaj dalej
Ile jest kofeiny w filiżance kawy?
Dla miłośników kawy, poranna filiżanka to nie tylko element, który pozwala pobudzić się, aby być gotowym na wykonywanie codziennych obowiązków, ale także sposób na oddanie się przyjemności i umilenie dnia.…
Czytaj dalej