25 maja 2020

Dla prawdziwych smakoszy kawy liczy się przede wszystkim jej wyrazisty, głęboki smak i aromat. Wśród najczęściej spotykanych gatunków kawy możemy wyróżnić kawę Arabicę oraz Robustę. Jednak każda kawa jest inna pod względem smaku, właściwości zapachu czy zawartości kofeiny. Jakie są najważniejsze różnice między arabicą i robustą?

Kawa Arabica

Kawa arabica, czyli słynna ,,coffea arabica” (łac.) to zdecydowanie najpopularniejsza i najszlachetniejsza kawa, stanowiąca 70% wszystkich, światowych upraw. Odmiana ta pochodzi z Afryki, gdzie uprawiana jest na żyznych glebach w okolicach gór. Jej jakość i aromat zależą od regionu z jakiego pochodzi, wysokości n.p.m. czy sposobu uprawy. Na rynku mamy dostępnych wiele odmian arabiki, stąd entuzjaści i prawdziwi koneserzy kawy mają w czym wybierać.

Kawa Arabica podbiła serca konsumentów i jest teraz najczęściej wybieraną kawą na świecie. Wyróżnia się łagodnym smakiem, który niekiedy pozostawia słodki posmak. Zawiera około 1,2% kofeiny, zatem łagodnie pobudza do działania. Arabica ma w sobie więcej olejków (16%), niż robusta (10%). Za to robusta ma przeciętnie więcej kwasowości.

Ziarna tej kawy są lekko podłużne z idącą przez środek bruzdą w kształcie litery ,,S”. Zasadniczą różnicą między wspomnianą Arabicą a Robustą jest również jej cena. Ze względu na pracochłonną i skomplikowaną metodę uprawy oraz mniejszą ilość plonów, jakie uzyskuje się ze zbiorów, Arabica jest zdecydowanie droższa od Robusty.

Kawa Robusta

Ten gatunek kawy jest mniej znany, jednak zyskuje na popularności. Robusta pochodzi z Afryki, uprawiana jest na mniej wymagającej glebie na plantacjach nizinnych. Jest to gatunek uznawany za mniej szlachetny, o bardziej ostrym i gorzkim smaku niż kawa arabica. Robusta bywa również nazywana kawą kongijską.

Dzięki większej zawartości kofeiny w ziarnie (około 2,5%), Robusta stała się rośliną odporną na czynniki atmosferyczne i szkodliwe działania pasożytów. Jest to gatunek łatwiejszy w uprawie. Drzewka Robusty osiągają niekiedy nawet 10 m wysokości, wydają bardzo duży plon w porównaniu z kawą Arabicą, co wpływa na niższą cenę kawy kongijskiej.

Różnicę między tymi dwoma rodzajami kaw możemy zauważyć również w budowie ich ziaren. Ziarna Robusty są mniejsze i bardziej okrągłe oraz posiadają prostą bruzdę.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kawy idealne na upalne dni – jak je przygotować?
Gdy na dworze jest upał, zapomnijmy o gorących kawach i postawmy na ich warianty podawane na zimno. Jak przygotować kawę, która nie tylko wprawi Cię w dobry nastrój, ale też…
Czytaj dalej
Geisha w KawePale
Kawa najwyższych (micro)lotów Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu…
Czytaj dalej
Czym jest Geisha?
Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała…
Czytaj dalej