
KawePale to palarnia budowana nie tylko na fundamencie wiedzy, zaufania i serdecznych relacji.
Od samego początku przyświeca nam przekonanie, że ,,fajnie robić fajne rzeczy z fajnymi ludźmi”. I właśnie dlatego powstała Kawa 357. Jak do tego doszło?
Jednym ze stałych bywalców kawiarni KawePale jest nasz sąsiad – Bartek, dziennikarz Radia 357. Jego wizyty były okazją do niekończących się rozmów o kawie, ale i o specyfice pracy w mediach. Gwoli wyjaśnienia: Radio 357 założyli dziennikarze, którzy wcześniej tworzyli kultową Trójkę. W czasach swojej świetności była to stacja szczycąca się posiadaniem najwierniejszej i najaktywniejszej, ale zarazem najbardziej wymagającej grupy słuchaczy. I to w dużej mierze z nich powstało audytorium Radia 357.
Podczas jednego ze spotkań z Bartkiem wpadliśmy wspólnie na pomysł, by stworzyć wyjątkową kawę dla ekipy i słuchaczy stacji. Idea bardzo spodobała się szefom radia, ale nawet wówczas nie przypuszczaliśmy, że Kawa 357 stanie się czymś więcej niż tylko limitowanym produktem dostępnym przez chwilę w radiowym boksie. Tymczasem spotkała się z tak entuzjastycznym przyjęciem, że nie było innego wyjścia, jak wprowadzić ją do sprzedaży na stałe – tym razem już w sklepie KawePale.
Jak powstała Kawa 357? No cóż – czuliśmy powagę sytuacji, gdyż w komponowaniu jej smaku mieli towarzyszyć nam Marek Niedźwiecki i Krystian Hanke – legendarni dziennikarze, a zarazem prawdziwi koneserzy kawy. Do tego mieliśmy świadomość, że słuchacze Radia 357 są równie wierni, co wymagający. Tak czy siak czas pokazał, że spełniliśmy pokładane w nas oczekiwania.
Ale wróćmy do początku, czyli do dnia, w którym radiowi kawosze przybyli do naszej palarni. Gospodarzem tego spotkania był główny roast master KawePale Piotr Wilczewski, który po krótkim wstępie teoretycznym zabrał Panów na wyprawę w świat aromatów i smaków, by wspólnie z nimi odnaleźć te najlepsze. Nasi Goście otrzymali zestaw testowy w dłoń i zabrali się za opracowanie idealnej kompozycji dla Kawy 357.
Gdy zarys aromatyczny został określony, nadszedł czas na pracę przy piecu i produkcję. Gorącą atmosferę wysokich oczekiwań podnosił w pełni gotowy piec Giessen W15, czyli rolls royce wśród maszyn służących do palenia kawowych ziaren.
Po ciężkim dniu pracy mogliśmy sprawdzić ich efekty, smakując wspólnie skomponowany napój.
W ten sposób powstała Kawa 357!
Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.Piotr Mietelski
Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁
Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.
©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone