I Gatunek kawy
Ziarna kawy pozyskiwane są z krzewów kawowca (Coffea L.). Uprawiane są przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej, na plantacjach znajdujących w Afryce, Azji i w Ameryce Południowej.
Najczęściej spotykane gatunki kawy to:
– Arabika (Coffea arabica) – ma łagodne, słodkawe nuty i mniej goryczkowy posmak. To gatunek, który najczęściej pijemy i spotykamy na półkach sklepów.
– Robusta (Coffea canephora) – wyróżnia się ostrzejszym, gorzkawym, kwaskowatym smakiem.
Jednak sam gatunek to jeszcze nie wszystko. Duże znaczenie ma też sposób uprawy, czas zbiorów oraz obróbka kawy.
Kawowiec jest uprawiany na różnych terenach, dlatego skład gleby także decyduje o smaku naparu. Im młodsze będą nasiona w momencie zbiorów, tym kawa będzie bardziej kwaskowata, natomiast wtedy, gdy będą dojrzałe, jej smak jest pełniejszy, bardziej szlachetny. Duży wpływ na smak ma też sposób obróbki kawy – na mokro w wodzie lub na sucho na słońcu.