9 listopada 2021

Nie masz pomysłu na prezent?
W tym blogowym wpisie postaramy się podpowiedzieć Ci jaki wybrać prezent na święta.

French Press

Kim jest Home Barista? To każdy, kto chce celebrować sztukę zaparzania kawy w domu. Zastanawiacie się jak przygotować pyszną latte we własnej kuchni? Nie macie zbyt dużo czasu? W porannym pośpiechu długość całego procesu faktycznie ma znaczenie. Chcemy mieć przyjemność z rytuału parzenia kawy, ale żeby jednocześnie droga do sięgnięcia po pierwszy łyk była jak najszybsza! Dlatego też mamy dla was klasyczne i sprawdzone rozwiązanie w postaci french pressa. 

French press to jedno z najprostszych urządzeń do zaparzania kawy. Wystarczy zalać zmieloną kawę gorącą wodą, a następnie wcisnąć prasę z sitkiem w dół naczynia. W ten sposób, już po chwili, uzyskujemy napój nie ustępujący jakością kawie z klasycznego ekspresu. Pamiętajcie tylko, żeby używać grubo zmielonych ziaren. Inaczej fusy mogą przedostać się przez brzegi sitka psując smak naparu. French press jest idealnym rozwiązaniem dla początkujących, ale i zaawansowanych kawoszy, jak również podróżników, którzy nawet na biwaku w środku lasu nie mogą obejść się bez pysznej porannej kawy. Z pomocą tej metodą parzenia na pewno uzyskamy z naparu delikatny i bogaty aromat. 

✔ TIP
Jeśli wolicie kawy z mleczną pianką to żaden problem. Umyjcie frenchpress po parzeniu kawy i podgrzejcie mleko w garnku pamiętając by go nie przegrzać. Wlejcie mleko do frenchpresa i ubijcie piankę sitkiem. Po około 30 sekundach mleko powinno być gotowe.

frenchpress

Miód syberyjski – ałtajski

Miód wielokwiatowy pochodzący z Ałtaju, syberyjskiego rejonu wyróżniającego się dziką, nieskażoną przez człowieka przyrodą, cieszy się ogromnym uznaniem mimo wysokiej ceny. Swoją wyjątkowość zawdzięcza pochodzeniu z terenów dziewiczych, surowych. Pszczoły zbierają bowiem pyłek z roślin wolnych od jakichkolwiek metali ciężkich czy pestycydów. Wysokogórskie łąki, tundra i stepy oddalone od cywilizacji są gwarantem najczystszego produktu.

Rośliny i krzewy Ałtaju to bogactwo przeróżnych dziko rosnących gatunków. Nie dziwi więc, że miód z tego regionu zawiera ponad tysiąc przeróżnych, dobroczynnych związków organicznych. Dla porównania „zwykłe” miody z naszych rodzimych okolic mają ich o połowę mniej. Dlatego też miód syberyjski, oprócz dostarczania walorów smakowych, jest cenionym składnikiem kosmetyków i suplementów.

Ałtajska roślinność w połączeniu z pielęgnowanymi od wieków tradycjami bartniczymi gwarantują produkt najwyżej jakości. Miód, nie dość, że działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, to jest zdrowszym zamiennikiem cukru! Znakomitym również jako słodzidło do kawy.

✔ TIP
Jeśli nie chcesz by miód stracił swoje cenne właściwości prozdrowotne dodaj go kiedy kawa nieco ostygnie. 

Kubek miedziany

Każdy home barista wie, że kawa powinna być albo gorąca albo zimna. Letnia kawa? Brr. Zatem naczynie w jakim pijemy kawę też ma znaczenie! Miedź doskonale przewodzi ciepło, przez co twoja kawa dłużej będzie gorąca!

Miedź jest metalem używanym przez człowieka od czasów prehistorycznych. Do dziś cieszy się dużą popularnością dzięki swojej niezwykłej trwałości oraz odporności na korozję. W krajach Bliskiego Wschodu z miedzi dalej wykonuje się piękne, tradycyjne naczynia, a i w polskich domach nasze babcie nie raz używały latami niezwykle wytrzymałych miedzianych patelni czy rondli.

Miedź cieszy się też uznaniem ze względu na swoje właściwości zdrowotne. W starożytności Egipcjanie używali miedzi jako środka sterylizującego wodę pitną i do odkażania ran. Współcześnie, w instalacjach wody pitnej, stosuje się rury miedziane, bo ograniczają one powstawanie warstwy mikroorganizmów na wewnętrznych ściankach, zwłaszcza hamują wzrost groźnej bakterii Legionella.

Miedziany kubek to więcej kilka zalet w jednym:
ciekawy design, dobre właściwości termiczne i przy okazji prozdrowotne.

✔ TIP!

Naczyń miedzianych nie myjemy w zmywarce, tylko ręcznie. Wystarczy przetrzeć kubek miękką ściereczką z płynem do mycia naczyń i gotowe. W przypadku pojawienia się naturalnych przebarwień usuwamy je cytryną i solą.

Masło do kawy kuloodpornej

Koncept „kawy kuloodpornej” stworzył amerykański bloger, Dave Asprey, zainspirowany tybetańską herbatą z dodatkiem mleka i masła jaków. Butter tea to popularny w Tybecie napój, a w procesie jego przygotowanie istotne jest wytrwałe ubijanie herbaty, tak by masło było dokładnie rozpuszczone, a konsystencja naparu jednolita. W wysokogórskim rejonie z surowym klimatem, maślana herbata to duży zastrzyk niezbędnych do funkcjonowania kalorii. Dlatego lokalne ludy raczą się nią od setek lat.

Jednak i nam przydaje się czasem dodatkowa dawka energii, zwłaszcza o poranku. Kawa w połączeniu z masłem to kawa z naturalnym „dopalaczem”. Masło, które po latach złej sławy wraca do łask, to źródło licznych witamin: A, E, D i K, ale i energii. Przez swoją wysoką kaloryczność wystarczy jego niewielka ilość, żeby zniwelować uczucie głodu. Warto też pamiętać, że tłuszcz jest znakomitym nośnikiem smaku. Dlatego przeróżne korzenne przyprawy zatopione w maśle wspaniale „dogadają się” ze smakiem świeżo zaparzonej kawy. Kawa z masłem kuloodpornym to doskonały sposób, żeby w pochmurne, zimowe dni dodać sobie energetycznego „kopa” i przy okazji spróbować naszej kawy w jeszcze innej odsłonie.

✔ TIP
Jeśli to twoje pierwsze eksperymenty z kawą kuloodporną, najpierw spróbuj dodać niewielką ilość masła, na przykład pół łyżeczki od herbaty. Nawet mała ilość masła z przyprawami podkręci wyrazistość kawy

Szukasz prezentu na święta?

Na tę okazję przygotowaliśmy specjalne zestawy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak przygotować pyszną kawę za pomocą kawiarki?
Jest wiele sposobów na przygotowanie pysznej kawy –  nie brakuje urządzeń, które ułatwiają to zadanie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Ekspresy do kawy cieszą się sporą popularnością, ale nadal nie…
Czytaj dalej
Jaki prezent na święta? KawePale podpowiada
Nie masz pomysłu na prezent? W tym blogowym wpisie postaramy się podpowiedzieć Ci jaki wybrać prezent na święta. French Press Kim jest Home Barista? To każdy, kto chce celebrować sztukę…
Czytaj dalej
KawePale na Spitsbergenie – czyli jak kawa z podwarszawskiej palarni trafiła na biegun?
W jaki sposób ziarna z małej podwarszawskiej palarni trafiły aż do Arktyki? Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła…
Czytaj dalej