10 stycznia 2022

Aromat wydobywający się ze świeżo otwartej paczki kawy to zapach niezwykły, ale też bardzo ulotny.
Niewłaściwe przechowywanie otwartej kawy prowadzi do utraty aromatu i pogorszenia smaku.
Na temat przechowywania kawy jest wiele mitów, które nie tylko nie chronią smakowych i zapachowych walorów kawy,
ale przyczyniają się do jej jełczenia a nawet mogą sprzyjać powstaniu i rozwojowi patogenów szkodliwych dla ludzkiego zdrowia.

Ciemne i suche – banalne,
ale prawdziwe

Informacja o sposobie przechowywania o treści: „przechowywać
w miejscu ciemnym i suchym” jest tak powszechna, wręcz banalna,
że większość konsumentów w ogóle nie zastanawia się na czym to polega i jakie ma znaczenie.

Kawa palona, bo taka trafia do odbiorcy końcowego ma porowatą strukturę ziaren. Taka struktura bardzo łatwo ulega zniszczeniu,
głównie poprzez działanie wilgoci oraz pod wpływem światła.
Na zewnętrznej powłoce palonego ziarna kawy znajduje się tłuszcz, który wydzielił się w procesie prażenia. Światło oraz wysoka temperatura sprzyjają jełczeniu tłuszczu, a to skutecznie zmienia smak kawy.
Dlatego ziarna kawy palonej lub kawę mieloną należy przechowywać
w opakowaniach ciemnych i szczelnych. Mogą to być puszki oraz słoje, które najlepiej stawiać na półce w kuchennej szafce z dala od źródeł ciepła (kuchenka, piekarnik, agregat lodówki, grzejnik).

Optymalne warunki przechowywania kawy to:

  • Szczelne opakowanie bez dostępu powietrza,
  • Ciemne opakowanie bez dostępu światła słonecznego,
  • Temperatura pokojowa.

Kawa w lodówce – czy chłód lodówki zachowuje aromat kawy?

Powszechne mniemanie, że lodówka to najlepsze miejsce chłodne i suche jest poglądem błędnym. Rzeczywiście chłód w lodówce jest, ale
z suchością bywa różnie. Wystarczy niedokładne zamknięcie pojemnika
z kawą, aby wchłonęła ona wilgoć z otoczenia.

Kawa także łatwo pochłania zapachy. Nietrudno sobie wyobrazić kawę o zapachu szynki, papryki, ryby czy czegokolwiek innego,
co leży na lodówkowej półce obok słoika z kawą.

O tym, że kawa bardzo dobrze pochłania zapachy wiedziały już nasze babki, które w celu utylizacji nieprzyjemnej woni wydobywającej się
z lodówki wkładały doń miseczkę z ziarnami kawy. Jeśli więc chcemy trzymać kawę w lodówce, to zróbmy to naśladując babcine sposoby
na przyjemny zapach lodówki, ale nie liczmy na zachowanie walorów aromatyczno-smakowych.

Groźne skutki przechowywania kawy w lodówce

Kawa w lodówce traci smak i aromat, ale może także stać się pożywką dla groźnych patogenów. W środowisku wilgotnym na powierzchni ziaren kawowych rozwijają się pleśnie, roztocza, bakterie. Spożywanie takiego skażonego produktu może wywołać problemy gastryczne,
a nawet stać się źródłem poważnych chorób.

Co zrobić, gdy kawa straci aromat?

Nawet jeśli na opakowaniu data przydatności do spożycia wciąż jest aktualna, to poprzez złe przechowywanie produkt często traci swoje walory aromatyczne i smakowe.
Co robić? Zwietrzałej kawy nie da się uratować – trzeba ją wyrzucić.
W koszu na odpadki organiczne nieprzydatna do spożycia kawa pochłonie nieprzyjemne zapachy.

Podsumowanie

Wszystkie powyższe porady dotyczą jednakowo kaw w ziarnach jak i zmielonych – forma nie ma znaczenia. Smakosze powinni rozważyć zakup ekspresu z młynkiem.
Nowoczesne urządzenia posiadają szczelne pojemniki na ziarna kawowe, więc nie ma obaw, że porcja ziaren oczekujących na zmielenie ulegnie zepsuciu czy straci aromat.
Młynki wysokiej jakości pracują bardzo cicho i pozwalają uzyskać proszek, z którego parzy się najbardziej aromatyczną, smaczną i przede wszystkim świeżą kawę.

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Autor posta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

Error validating access token: Session has expired on Friday, 25-Aug-23 06:18:54 PDT. The current time is Thursday, 28-Mar-24 04:56:32 PDT.

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone

Weź udział w konkursie!

Wygraj wyjazd do Panamy!

Do wygrania ponad 100 nagród, w tym młynki do kawy, ekspresy, akcesoria podróżne i wiele więcej!