9 lutego 2021

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy.

O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię?

JAKOŚĆ SPECIALITY

Palarnia kawy dostarczy najlepszej jakości ziarna, co przekłada się na unikalne walory smakowo–zapachowe. Wielu z nas inwestuje w profesjonalne ekspresy, dzięki czemu można raczyć się w dowolnym momencie poprawnie zaparzoną kawą. Jednak sam ekspres nie sprawi, że kawa będzie wyjątkowa – szczególnie jeśli zaopatrzymy się w tę, z popularnych dyskontów.

Dobra palarnia kawy zaoferuje nam najlepsze ziarna, które są świeżo palone. W KawePale dostępna jest kawa speciality, czyli produkt z najwyższej półki, gwarantujący finezję smaku. Kawy speciality powstają ze starannie wyselekcjonowanych ziaren i upraw. Uzyskują one co najmniej 80 punktów na 100 w skali Q Gradera. To doskonały wybór, gdy chcemy przyciągnąć klientów jakością, a jednocześnie kluczowy punkt na liście przybliżającej sukces w branży.

O CZYM JESZCZE WARTO PAMIĘTAĆ?
– LOKALIZACJA I BUDOWANIE MARKI

Kawa stała się czymś niezwykle popularnym, wręcz lifestylowym. Niektórzy sięgają po nią wielokrotnie w ciągu dnia i to już od samego rana. Do dobrej kawiarni każdego dnia ustawiają się kolejki klientów. Warto wykorzystać ten fakt i otworzyć własną kawiarnię. Należy wybrać i wynająć odpowiedni lokal – jego położenie będzie pełniło ważną rolę. Niektórzy decydują się również na przejęcie gotowej kawiarni, działającej już wcześniej na rynku.

Budowanie marki nie jest łatwym zadaniem, ale przy pomocy odpowiednich specjalistów wszystko jest w zasięgu ręki. Opracować trzeba strategię marketingową i sposób docierania do potencjalnych klientów. Tożsamość marki powinna zostać sprecyzowana już na samym początku, podobnie zresztą jak oferta. Na uwadze zawsze powinno się mieć potrzeby klientów, ich oczekiwania i preferencje. Dopiero potem można przejść do zastanawiania się nad wystrojem i klimatem, jaki ma panować we wnętrzu kawiarni. Ma to ogromny wpływ na postrzeganie obiektu przez potencjalnych klientów. Podczas aranżowania wnętrza i wyposażania lokalu, trzeba zadbać o komfort, pozytywne skojarzenia i bodźce – wszystko po to, aby nie skończyło się na jednej wizycie.

CO JESZCZE MA ZNACZENIE PRZY OTWIERANIU KAWIARNI?
– PERSONEL

Mając już przemyślane kwestie związane z formalnościami, wystrojem i wyposażeniem, trzeba zadbać o rekrutację pracowników. Bez nich nawet najlepsza kawiarnia nie będzie miała prawa bytu. Każdą firmę tworzą ludzie i to oni będą stać za sukcesem projektu. Dobór odpowiednich pracowników to klucz do sukcesu, szczególnie w przypadku obsługi klienta. Nie wystarczy zakup ekspresu do kawy – w kawiarni liczy się także odpowiednie przeszkolenie baristyczne, wiedza, pasja, którą szybko i skutecznie zarazimy pierwszych klientów. Zatem do dzieła!

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KawePale na Spitsbergenie – czyli jak kawa z podwarszawskiej palarni trafiła na biegun?
W jaki sposób ziarna z małej podwarszawskiej palarni trafiły aż do Arktyki? Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła…
Czytaj dalej
Skąd wziął się zwyczaj podawania wody do espresso?
Ilu ludzi, tyle pomysłów. Nawet mając do czynienia ze sprawami, które wydają się śmiesznie oczywiste, możemy natknąć się na zaskakujące fakty i intrygujące historie. Chcąc wskazać jeden z takich tematów,…
Czytaj dalej
Ile jest kofeiny w filiżance kawy?
Dla miłośników kawy, poranna filiżanka to nie tylko element, który pozwala pobudzić się, aby być gotowym na wykonywanie codziennych obowiązków, ale także sposób na oddanie się przyjemności i umilenie dnia.…
Czytaj dalej
Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
Dlaczego kawa czasami jest goryczkowa lub kwaskowata? Co powoduje, że jest mocna lub łagodna? O smaku naparu decyduje nie tylko gatunek ziaren kawowca, ale również sposób jego przygotowania. Jakie czynniki…
Czytaj dalej