9 lutego 2021

Wspaniały aromat i smak kawy znany jest na całym świecie. Dzisiaj to napój, którym się delektujemy każdego dnia. Wybieramy najlepsze kawy ziarniste i przyrządzamy je w taki sposób, by wydobyć z nich całe bogactwo smaku i zapachu. Nie zawsze tak jednak było. Kawę i jej właściwości odkrywano stopniowo, nie zawsze miała tylu zwolenników i nie zawsze była łatwo dostępna.

POCZĄTKI KAWY W EUROPIE

Historia kawy rozpoczyna się w Etiopii. Stamtąd przez kupców arabskich około XIV wieku trafiła na Bliski Wschód, gdzie prawdopodobnie nauczono się wypalać jej ziarna i przygotowywać z nich napój. Zdobywała popularność ze względu na swe właściwości pobudzające i lecznicze, bo uważano, że leczy dolegliwości żołądkowe.
Do Europy trafiła za pośrednictwem kompanii wschodnioindyjskich, prawdopodobnie najpierw do Anglii. Około XVII wieku poprzez kupców i posłów Imperium Osmańskiego trafiła na europejski kontynent, gdzie powoli zdobywała sobie popularność wśród elit.

POCZĄTKI KAWY W POLSCE

Kawa dotarła do naszego kraju pod koniec XVII wieku za pośrednictwem Turków. Legenda głosi, że po zwycięstwie pod Wiedniem, Jerzy Franciszek Kulczycki, polski żołnierz i tłumacz z języka tureckiego, wykorzystał zapasy kawy, które pozostawiło uciekające wojsko tureckie i otworzył jedną z pierwszych kawiarni w Wiedniu.

Początkowo w Polsce kawa miała jednak niewielu miłośników. Zmiany przyniósł dopiero wiek XVIII. Dalej była napojem elitarnym, ale stawała się coraz bardziej popularna. Modna stawała się w Gdańsku, gdzie powstawały pierwsze kawiarnie zwane kafehausami. Wtedy to pisano o kawie w pierwszych polskich czasopismach i medycznych podręcznikach

Znanymi smakoszami kawy byli Jan III Sobieski i Ignacy Krasicki. W XIX wieku popularność kawy rosła wśród reszty społeczeństwa, a w większych miastach powstawały pierwsze kawiarnie. Początkowo kawę pito w porcelanowych filiżankach bez dodatków na wzór wschodni. Z czasem zaczęto dodawać do niej cukier, mleko, słodką śmietankę, a nawet cykorię.

W majątkach zamożnej szlachty kawę przygotowywała tak zwana kawiarka, której zadaniem było parzenie kawy i podawanie jej domownikom rano i po południu. Do końca XIX wieku ziarna kawy sprzedawano surowe. Palono je w domach, w specjalnych maszynkach do kawy. Efekty tego palenia bywały z pewnością różne. Pierwsza polska palarnia kawy powstała pod koniec XIX wieku w Warszawie.

Czasy II wojny światowej przyniosły ze sobą liczne ograniczenia w dostępie i spożywaniu kawy. Po wojnie zainteresowanie kawą wzrosło, z początkowego towaru luksusowego stała się w końcu towarem ogólnodostępnym.

SMAK I AROMAT, KTÓRY ZNA CAŁY ŚWIAT

Obecnie stawiamy głównie na jakość kawy i jej bogate nuty smakowe. Na powrót staje się ona produktem luksusowym. Popularne obecnie kawy speciality powstają z wyselekcjonowanych ziaren, są palone tradycyjnymi metodami i zaparzane w przeróżny sposób. Szukamy kaw pachnących, świeżych o niepowtarzalnym smaku.

Udostępnij
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

kawy-direct-trade-kawepale-plantacja
Co oznacza Direct Trade w świecie kawy?
Kawa prosto z plantacji to kawa, która jest pozyskiwana bezpośrednio od producentów bez pośredników. Dzięki temu mamy pewność, że kawa jest wysokiej jakości oraz pochodzi z legalnych plantacji. Jest to również korzystne dla producentów, ponieważ pomaga im uzyskać lepsze wyniki finansowe bez pośredników, którzy często narzucają bardzo niskie ceny. Taka kawa stanowi zdecydowanie lepszą alternatywę dla kaw ze sklepu, gdzie nie zawsze wiadomo, skąd pochodzą ziarna oraz czy nie były one mieszane z niskiej jakości kawami. Wybierając kawę prosto z plantacji, wspieramy producentów, promujemy uczciwy handel oraz mamy pewność, że pijemy najlepszą jakość kawy.
Continue reading
sposob-parzenia-kawy
Czy sposób parzenia kawy ma wpływ na smak i aromat?
Masz swój ulubiony sposób parzenia kawy? Często słyszysz, że Twój kawowy znajomy najbardziej lubi Afrykańską kawę z dripa? Ojciec zachwala kawę z kawiarki zaparzając klasyczną Brazylię, a koleżanka uwielbia kawy…
Continue reading
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa i napoje kawowe to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych napojów na świecie, a ziarna kawowca  należą do najdroższych surowców dostępnych na giełdach. Tak duży rynek generuje szerokie spektrum jakości.  No…
Continue reading
mleko-do-kawy
Czym zastąpić mleko do kawy? Zdrowe alternatywy
Kawa to jeden z tych napojów, który jest uwielbiany na całym świecie. Nierzadko miłośnicy napojów kawowych dodają mleka do swoich ulubionych filiżanek. A co jeśli masz alergie, nie tolerujesz laktozy…
Continue reading

Weź udział w konkursie!

Wygraj wyjazd do Panamy!

Do wygrania ponad 100 nagród, w tym młynki do kawy, ekspresy, akcesoria podróżne i wiele więcej!