Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu konkursach oraz degustacjach, zarówno znawcy, jak i zwykli kawosze oszołomieni są smakiem tej jednej, jedynej i konkretnej – Geishy. Tak się składa, że mieliśmy w KawePale okazję spróbować aż 36 najlepiej ocenianych próbek tego czarnego złota, ziaren “najlepszych z najlepszych”, nazywanych też często mikrolotami.
Na świecie istnieje pewna odmiana arabiki, która budzi ogromne zainteresowanie już samą nazwą. Jest tajemnicza i piękna. Wywołuje w głowie wiele barwnych skojarzeń. Geisha, bo o niej właśnie mowa, poprzez swoje charakterystyczne brzmienie, automatycznie budzi w nas tęsknotę za Dalekim Wschodem. I tutaj czeka nas pierwsze zaskoczenie.
Wbrew skojarzeniom, Geisha pochodzi od nazwy niewielkiej wioski, znajdującej się w sercu Etiopii. Jej popularność wzrosła, kiedy zaczęto hodować ją w Panamie i właśnie z tym, a nawet przede wszystkim z tym krajem kojarzona jest do dziś.
Geisha jest starym, natywnym dla Afryki krzewem, odkrytym jako dziko rosnąca roślina w lasach Etiopii. Przez mechanizmy ewolucyjne, które starają się dostosować odporność gatunku do warunków panujących na miejscu, Geisha jest niezwykle wymagająca w uprawie.
Powinna być uprawiana na dużych wysokościach (powyżej 1600 m n.p.m.), w niskim zagęszczeniu a dodatkowo nie znosi wiatru i jest podatna na różne choroby co powoduje, że wymaga ciągłej opieki. Stąd nawet niewielkie ilości kawy wiążą się z wysokim kosztem uprawy a tym samym późniejszej sprzedaży czyniąc Geishe towarem luksusowym.
Jej najpopularniejszy hodowca, słynna plantacja Hacienda Esmeralda, rozpoczęła swoją historię już w latach 40. XX wieku. Pewien szwedzki przedsiębiorca, Hans Eliot, założył posiadłość zajmującą kilkaset hektarów i choć obecnie terytorium plantacji znacznie się zmniejszyło, a sama plantacja przeszła w ręce rodziny Petersonów, sława plantacji znacząco przerasta rozmiar terenów.
W nasze ręce, dzięki uprzejmości znajomych będących w Panamie, trafiło aż 36 najlepiej ocenionych przez Panamskie SCA (Speciality Coffee Association) próbek Geishy. Z czego 3 pochodziły właśnie z wspomnianej powyżej plantacji Esmeralda. Każda z próbek zawiera tylko 100 gram zielonych ziaren kawy (13,75 grama zmieniolej kawy potrzebne jest do przygotowania jednej filiżanki – 250ml.)
Próbki zostały przez nas wypalone w Samplerze Roast czyli mikro piecu stworzonym do wypalania małych ilości kawy. Niestety bardzo niewiele osób mogło uczestniczyć w cuppingu ale możecie nam uwierzyć, że różnorodność smaków i aromatów w poszczególnych próbkach była oszałamiającą.
Zamarzyliśmy aby któregoś dnia zakupić choć jeden worek Geishy i móc podzielić się jej niepowtarzalnym smakiem z Wami.
Cookie | Czas trwania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | Ten plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Plik cookie służy do przechowywania zgody użytkownika na pliki cookie w kategorii "Statystyki". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | Plik cookie jest ustawiony przez GDPR cookie consent, aby zapisać zgodę użytkownika na pliki cookie w kategorii "Funkcjonalne". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | Ten plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Pliki cookies służą do przechowywania zgody użytkownika na pliki cookies w kategorii "Niezbędne" |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | Ten plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Plik cookie służy do przechowywania zgody użytkownika na pliki cookie w kategorii "Inne". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | Ten plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Plik cookie służy do przechowywania zgody użytkownika na pliki cookie w kategorii "Wydajnościowe". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent i służy do przechowywania, czy użytkownik wyraził zgodę na korzystanie z plików cookie. Nie przechowuje żadnych danych osobowych. |