17 maja 2021

Kawa najwyższych (micro)lotów

Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu konkursach oraz degustacjach, zarówno znawcy, jak i zwykli kawosze oszołomieni są smakiem tej jednej, jedynej i konkretnej – Geishy. Tak się składa, że mieliśmy w KawePale okazję spróbować aż 36 najlepiej ocenianych próbek tego czarnego złota, ziaren “najlepszych z najlepszych”, nazywanych też często mikrolotami.

Geisha z Afryki?

Na świecie istnieje pewna odmiana arabiki, która budzi ogromne zainteresowanie już samą nazwą. Jest tajemnicza i piękna. Wywołuje w głowie wiele barwnych skojarzeń. Geisha, bo o niej właśnie mowa, poprzez swoje charakterystyczne brzmienie, automatycznie budzi w nas tęsknotę za Dalekim Wschodem. I tutaj czeka nas pierwsze zaskoczenie. 

Wbrew skojarzeniom, Geisha pochodzi od nazwy niewielkiej wioski, znajdującej się w sercu Etiopii. Jej popularność wzrosła, kiedy zaczęto hodować ją w Panamie i właśnie z tym, a nawet przede wszystkim z tym krajem kojarzona jest do dziś.

Legenda Geishy

Geisha jest starym, natywnym dla Afryki krzewem, odkrytym jako dziko rosnąca roślina w lasach Etiopii. Przez mechanizmy ewolucyjne, które starają się dostosować odporność gatunku do warunków panujących na miejscu, Geisha jest niezwykle wymagająca w uprawie.

Powinna być uprawiana na dużych wysokościach (powyżej 1600 m n.p.m.), w niskim zagęszczeniu a dodatkowo nie znosi wiatru i jest podatna na różne choroby co powoduje, że wymaga ciągłej opieki. Stąd nawet niewielkie ilości kawy wiążą się z wysokim kosztem uprawy a tym samym późniejszej sprzedaży czyniąc Geishe towarem luksusowym.

Jej najpopularniejszy hodowca, słynna plantacja Hacienda Esmeralda, rozpoczęła swoją historię już w latach 40. XX wieku. Pewien szwedzki przedsiębiorca, Hans Eliot, założył posiadłość zajmującą kilkaset hektarów i choć obecnie terytorium plantacji znacznie się zmniejszyło, a sama plantacja przeszła w ręce rodziny Petersonów, sława plantacji znacząco przerasta rozmiar terenów.

Co ma Geisha do KawePale?

W nasze ręce, dzięki uprzejmości znajomych będących w Panamie, trafiło aż 36 najlepiej ocenionych przez Panamskie SCA (Speciality Coffee Association) próbek Geishy. Z czego 3 pochodziły właśnie z wspomnianej powyżej plantacji Esmeralda. Każda z próbek zawiera tylko 100 gram zielonych ziaren kawy (13,75 grama zmieniolej kawy potrzebne jest do przygotowania jednej filiżanki – 250ml.)

Próbki zostały przez nas wypalone w Samplerze Roast czyli mikro piecu stworzonym do wypalania małych ilości kawy. Niestety bardzo niewiele osób mogło uczestniczyć w cuppingu ale możecie nam uwierzyć, że różnorodność smaków i aromatów w poszczególnych próbkach była oszałamiającą. 

Zamarzyliśmy aby któregoś dnia zakupić choć jeden worek Geishy i móc podzielić się jej niepowtarzalnym smakiem z Wami.

Udostępnij
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

kawy-direct-trade-kawepale-plantacja
Co oznacza Direct Trade w świecie kawy?
Kawa prosto z plantacji to kawa, która jest pozyskiwana bezpośrednio od producentów bez pośredników. Dzięki temu mamy pewność, że kawa jest wysokiej jakości oraz pochodzi z legalnych plantacji. Jest to również korzystne dla producentów, ponieważ pomaga im uzyskać lepsze wyniki finansowe bez pośredników, którzy często narzucają bardzo niskie ceny. Taka kawa stanowi zdecydowanie lepszą alternatywę dla kaw ze sklepu, gdzie nie zawsze wiadomo, skąd pochodzą ziarna oraz czy nie były one mieszane z niskiej jakości kawami. Wybierając kawę prosto z plantacji, wspieramy producentów, promujemy uczciwy handel oraz mamy pewność, że pijemy najlepszą jakość kawy.
Continue reading
sposob-parzenia-kawy
Czy sposób parzenia kawy ma wpływ na smak i aromat?
Masz swój ulubiony sposób parzenia kawy? Często słyszysz, że Twój kawowy znajomy najbardziej lubi Afrykańską kawę z dripa? Ojciec zachwala kawę z kawiarki zaparzając klasyczną Brazylię, a koleżanka uwielbia kawy…
Continue reading
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa i napoje kawowe to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych napojów na świecie, a ziarna kawowca  należą do najdroższych surowców dostępnych na giełdach. Tak duży rynek generuje szerokie spektrum jakości.  No…
Continue reading

Weź udział w konkursie!

Wygraj wyjazd do Panamy!

Do wygrania ponad 100 nagród, w tym młynki do kawy, ekspresy, akcesoria podróżne i wiele więcej!