Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

August 3, 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-08-03T10:12:02.000Z

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną kawą polega przede wszystkim na tym, że tej pierwszej nie poddano procesowi palenia. Zielona kawa wykazuje podobnie działanie do zielonej herbaty, co czyni ją produktem o prozdrowotnych właściwościach.

Czym charakteryzuje się zielona kawa?

Zielona kawa to nic innego jak niepalone ziarna kawy z gatunku Robusta. Najbardziej cenioną substancją w nich jest kwas chlorogenowy o silnym działaniu przeciwutleniającym. W przypadku czarnej kawy związek ten ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. Jako, że ziarna nie są poddawane procesowi palenia, zachowują swoje cenne właściwości, których nie można już znaleźć w tych czarnych, palonych. W składzie ziaren znajduje się około 250 różnych związków chemicznych. Wśród nich jest oczywiście kofeina, czyli substancja o działaniu pobudzającym. Niepalone ziarna kawy obfitują w kwas kawowy i salicylowy. Nie brakuje witamin z grupy B, minerałów takich jak potas i magnez, garbników, olejków eterycznych. W stugramowej porcji ziaren znajduje się aż 11 g białka 30 g węglowodanów, z czego większość stanowi błonnik pokarmowy. Z kolei tłuszcz występuje w ilości 13 g.

Smak naparu przygotowanego z zaparzonych ziaren zielonej kawy jest dużo łagodniejszy niż w tej czarnej, ale nadal można wyczuć delikatny posmak goryczki. Kawa zielona dostępna jest w postaci ziarnistej, mielonej oraz w formie tabletek. Najlepszy smak i aromat pozwala uzyskać kawa ziarnista, świeżo zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Wymaga to jednak posiadania młynka do kawy. W przypadku braku takiego urządzenia oraz cenienia sobie wygody i czasu, do wyboru pozostaje kawa mielona. Warto wtedy zadbać o to, aby była ona wysokiej jakości. Najlepiej będzie kupować ją w mniejszych ilościach, prosto z palarni kawy, aby zmielone ziarna nie zdążyły zwietrzeć. Im dłuższy będzie okres przechowywania mielonej kawy, tym bardziej straci ona na wartości, smaku i zapachu. Zaleca się kupować kawy wyłącznie ze sprawdzonego źródła, renomowanej marki, najlepiej z certyfikatem ekologicznym.

Jakie właściwości posiada zielona kawa?

Po kawę sięga się przede wszystkim ze względu na zawartą w niej kofeinę, która działa stymulująco na organizm, czego efektem jest pobudzenie, zastrzyk energii, lepsza koncentracja. W zielonej kawie obecny jest kwas chlorogenowy, który posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizujące wolne rodniki – odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia komórek organizmu. Kwas ten działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przeciwdziała rozwojowi zmian miażdżycowym i nowotworowych. Odpowiada również za zmniejszoną wchłanialność węglowodanów ze spożywanych pokarmów. Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, czyli zachowaniu szczupłej sylwetki. Zielona kawa działa ochronnie na wątrobę, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie, obniża pozom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ceniona jest za swoje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Działa żółciopędnie, wspiera pracę układu pokarmowego.

 

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Coffee

Coffee Brewing Methods

Coffee can be brewed in many ways that give us different flavors and aromas. Some people prefer traditional methods and some prefer it modern. The range of choices is profound and that’s why we want to show you a few alternatives. There’s more to it than merely classic black coffee. Well prepared brews will have […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

Green Coffee, Characteristics and properties

 Green coffee is gaining popularity, especially among those, who want to live healthily. Some people consider it even to be one of superfoods. We can find it in a lot of dietary supplements, especially in these intended for people who want to be slim or lose some weight. The main difference between green and black […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

What are speciality coffees?

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee, English Blog

How to choose the best coffee?

Choosing a good quality coffee may seem to be something simple but in practice, it’s a long, bumpy road. Especially when you are looking for a distributor to your restaurant or cafe. If you want the best coffee beans, which means coffee from a good plantation with high quality, you definitely should consider the specialty […]

readMore