Uprawa kawy

March 3, 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-03-03T10:47:13.000Z

Kawa to owoce krzewu kawowca.

Z początku krzew ten rósł jedynie w Afryce, ale potem rozprzestrzenił się po całym świecie.

Uprawa kawy – odbywa się w tak zwanym “pasie kawowym”, czyli w kilkudziesięciu krajach leżących między zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca. Umiarkowana stała temperatura, odpowiednie nasłonecznienie, żyzna gleba i właściwa wysokość upraw kawowca, wszystko to przekłada się na finalny efekt, czyli smak i aromat kawy. Wysokość upraw ma ogromne znaczenie, im wyżej nad poziomem morza znajduje się plantacja tym więcej nut owocowych zyskuje kawa, im niżej tym smak staje się ziemisty, mdły. Idealna arabica rośnie powyżej 800-1200 metrów nad poziomem morza. Światowym liderem w produkcji kawy jest Brazylia, która dzięki ponad 300 tysiącom plantacji, produkuje rocznie niemal 2.5 miliona ton kawy. Jest to 1/3 światowej produkcji. Obecnie coraz większą wagę przykłada się do odpowiedzialnego rolnictwa, naturalnych nawozów i odpowiednich warunków pracy.

Jak ktoś bardzo chce to może sobie kawowca wyhodować w domu, ale na owoce, o ile się pojawią, trzeba poczekać co najmniej trzy, cztery lata.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Coffee

Coffee Brewing Methods

Coffee can be brewed in many ways that give us different flavors and aromas. Some people prefer traditional methods and some prefer it modern. The range of choices is profound and that’s why we want to show you a few alternatives. There’s more to it than merely classic black coffee. Well prepared brews will have […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

Green Coffee, Characteristics and properties

 Green coffee is gaining popularity, especially among those, who want to live healthily. Some people consider it even to be one of superfoods. We can find it in a lot of dietary supplements, especially in these intended for people who want to be slim or lose some weight. The main difference between green and black […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

What are speciality coffees?

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee, English Blog

How to choose the best coffee?

Choosing a good quality coffee may seem to be something simple but in practice, it’s a long, bumpy road. Especially when you are looking for a distributor to your restaurant or cafe. If you want the best coffee beans, which means coffee from a good plantation with high quality, you definitely should consider the specialty […]

readMore