KawePale w podróży cz. 4 relacja z targów SIAL Middle East

December 14, 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-12-14T17:27:36.000Z

Dobra kawa nie jest już wystarczająco dobra. Boom na rynku kawy specialty był wyraźnie widoczny podczas targów SIAL Middle East 2019 – jednym z największych i najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w regionie. Obecna sytuacja jest szczególnie obiecująca dla mniejszych, rzemieślniczych palarni, takich jak KawePale.

10. edycja targów SIAL Middle East odbyła się w Narodowym Centrum Wystawienniczym w Abu Dhabi w dniach 9-11 grudnia i gościła 23 000 ekspertów branżowych oraz 1143 wystawców z ponad 50 krajów. Organizatorzy szacują, że podczas wydarzenia zawarto transakcje handlowe o łącznej wartość 7,2 mld AED (1,96 mld USD). Była to dla nas doskonała okazja do zaprezentowania naszych produktów oraz nawiązania współpracy z lokalnymi dystrybutorami.

Kiedy zaczynaliśmy w 2014 roku, koncentrowaliśmy się głównie na rynku polskim i środkowoeuropejskim. Żeby rozwijać naszą działalność, musimy jednak ciągle się uczyć i szukać inspiracji. Zawsze ciekawiła nas wielowiekowa kultura parzenia kawy na Bliskim Wschodzie, więc kiedy zauważyliśmy jak szybko ten rynek się rozwija i ewoluuje, postanowiliśmy tam pojechać i go odkryć. To był nasz drugi raz w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w ciągu roku i utwierdziliśmy się w przekonaniu, że jest to dobry kierunek eksportu dla naszych produktów.

Liczby stojące za rynkiem ZEA są bardzo obiecujące – według Gulf News sprzedaż w lokalnych kawiarniach wzrosła o 70% w porównaniu z 2018 rokiem. Ważny jest również sposób, w jaki ludzie piją kawę. Ze względu na gorący klimat, cold brew stały się codziennym napojem, podczas gdy w Europie jest to głównie produkt sezonowy.

Bardzo się cieszymy, że kawa specialty (nie tylko w jej standardowej formie) zyskuje światowe uznanie. Podczas SIAL Middle East 2019 poznaliśmy wielu lokalnych ekspertów i świadomość rzemieślniczego podejścia do palenia kawy jest wśród nich naprawdę wysoka. Mieliśmy również przyjemność poznać członków Stowarzyszenia Kawy Specialty w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz sędziów mistrzostw ZEA w latte art i cezve/ibrik, które mogliśmy oglądać podczas targów. Ich zaangażowanie stwarza jeszcze więcej możliwości dla mniejszych, kraftowych producentów takich jak KawePale.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Coffee

Coffee Brewing Methods

Coffee can be brewed in many ways that give us different flavors and aromas. Some people prefer traditional methods and some prefer it modern. The range of choices is profound and that’s why we want to show you a few alternatives. There’s more to it than merely classic black coffee. Well prepared brews will have […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

Green Coffee, Characteristics and properties

 Green coffee is gaining popularity, especially among those, who want to live healthily. Some people consider it even to be one of superfoods. We can find it in a lot of dietary supplements, especially in these intended for people who want to be slim or lose some weight. The main difference between green and black […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

What are speciality coffees?

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee, English Blog

How to choose the best coffee?

Choosing a good quality coffee may seem to be something simple but in practice, it’s a long, bumpy road. Especially when you are looking for a distributor to your restaurant or cafe. If you want the best coffee beans, which means coffee from a good plantation with high quality, you definitely should consider the specialty […]

readMore