KawePale w podróży cz. 1 Szanghaj

October 17, 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-10-17T13:32:57.000Z

Chiny to wielki kraj z wielkimi tradycjami. Jedną z nich jest praktykowane od tysięcy lat parzenie herbaty. Ale parzenie kawy? To coś nowego. A już zupełną nowością jest podejście rzemieślnicze. Jako “młodzi fanatycy z dalekiego kraju” postanowiliśmy osobiście sprawdzić potencjał tego szybko rozwijającego się rynku.

Po pięciu latach udoskonalania własnego produktu i budowaniu marki w Polsce, postanowiliśmy rozpocząć ekspansję zagraniczną. Targi SIAL China odbywające się w Szanghaju wydały się nam ku temu doskonałą okazją. Jest to jedna z największych imprez spożywczych na świecie, a Chiny to jeden z najszybciej rozwijających się rynków na świecie. Nie mogło nas tam zabraknąć!

Nasze stoisko odwiedziło wielu przedstawicieli lokalnej branży i znaczna większość z nich nie miała świadomości istnienia kaw specialty. Mieliśmy więc okazję serwować nasz produkt osobom, które nigdy wcześniej nie piły tego typu kawy. Chińscy handlowcy zadawali nam wiele pytań odnośnie ziaren i ich pochodzenia, pomijając kwestię procesu produkcji i know-how. Szybko zrozumieliśmy, że będziemy eksportować nie tylko kawę, ale także wiedzę i doświadczenie.

„Opanowanie sztuki palenia kawy wymaga lat praktyki. Jest wiele czynników wpływających na końcowy produkt, jeszcze długo przed zaparzeniem. Udało nam się wyjaśnić lokalnym handlowcom, że nie mogą po prostu kupić drogich maszyn i samodzielnie rozpocząć palenia – to zbyt skomplikowane. Zapotrzebowanie rośnie tak szybko, że nie ma czasu, aby nauczyć lokalne firmy, jak produkować kawę najlepszej jakości. Potrzebują dużych ilość kawy od zaraz” – powiedział Piotr Wilczewski, założyciel i CEO KawePale.

Chiński rynek kawy rozwija się niezwykle dynamicznie i potwierdzają to badania rynku. Według cytowanej przez agencję MarketingToChina analizy przeprowadzonej przez Chinabgao, należy się spodziewać wzrostu spożycia kawy o 20% z roku na rok. Jest to wartość o 2 pkt procentowe wyższa w porównaniu z globalnym trendem. W tak ogromnym kraju oznacza to, że wartość rynku osiągnie miliardy dolarów w niespełna dekadę. Obecnie wartość ta wynosi 746,3 mln USD (Statista.com, dane na 2019 r.).

Podczas naszego pobytu w Chinach niezwykle istotne okazały się również wizyty w miejscowych kawiarniach. Nasi koledzy i koleżanki po fachu z Szanghaju chętnie dzielili się z nami cennymi informacjami i opowiadali o chińskich gustach.

„Powszechnie wiadomo, że chińska kuchnia różni się znacznie od europejskiej. Dlatego ich kubki smakowe reagują inaczej na niektóre rodzaje kawy. Dzielenie się doświadczeniami z lokalnymi baristami i producentami pomogło nam zrozumieć te różnice. Osoby pijące kawę w Chinach nie lubią lekko palonych ziaren w stylu skandynawskim, które są obecnie bardzo popularne w całej Europie. Preferują ciemniejsze smaki i skupiają się na ich goryczy oraz słodyczy, bardziej niż na kwasowości. To fascynujące, ile możliwości stwarzają te różnice. Dostosowanie się do rynku chińskiego z pewnością wzbogaci naszą ofertę i pomoże nam odkryć nowe smaki” – skomentował wiceprezes i barista KawePale, Piotr Mietelski.

Produkt to jednak więcej niż sam smak. Picie kawy jest częścią europejskiego stylu życia, który przyciąga szybko rosnącą chińska klasę średnią. Osoby należące do tej grupy chcą poznawać świat i uczyć się innych kultur. Moda, podróże, muzyka, dieta – wszystko to składa się na współczesny styl życia Chińczyków. A picie kawy staje się coraz bardziej jego częścią.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
05/25/2020
blog, Coffee, English Blog

Arabica vs Robusta coffee

What counts the most for true coffee gourmets is a distinctive, deep taste and aroma. We can distinguish Arabica and Robusta among the most popular types of coffee. However, each coffee is different in terms of taste, fragrance or caffeine content. What are the most important differences between Arabica and Robusta? Arabica Arabica coffee, or […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
05/11/2020
blog, Coffee, English Blog

Is coffee healthy?

Sooner or later, every coffee lover will confront the statement that consuming coffee in large quantities is harmful. What’s the truth? Is coffee healthy or not? Benefits of drinking coffee A huge amount of myths have arisen about whether coffee is healthy or not. So let’s get to know the advantages of drinking coffee. Which […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
01/02/2020
blog, English Blog

Specialty coffee boom in China and UAE as seen by craft producers from Europe

When it comes to coffee culture, one would think that China and the United Arab Emirates have nothing in common. Recent hype among Chinese upper-middle class doesn’t compare to a centuries-long tradition of brewing coffee in the Arab world. However, in both countries, demand for the highest quality coffee grows rapidly and big brands will […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
12/14/2019
blog, English Blog

Specialty coffee at SIAL Middle East 2019 expo. Event highlights by roastery KawePale

Good coffee is not good enough anymore. The recent boom on the specialty coffee market was clearly visible at SIAL Middle East 2019 – one of the biggest and most important food industry events in the region. The current situation on the market is especially promising for smaller, craft roasteries, such as KawePale, who shared […]

readMore