KawePale w podróży cz. 1 Szanghaj

October 17, 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-10-17T13:32:57.000Z

Chiny to wielki kraj z wielkimi tradycjami. Jedną z nich jest praktykowane od tysięcy lat parzenie herbaty. Ale parzenie kawy? To coś nowego. A już zupełną nowością jest podejście rzemieślnicze. Jako “młodzi fanatycy z dalekiego kraju” postanowiliśmy osobiście sprawdzić potencjał tego szybko rozwijającego się rynku.

Po pięciu latach udoskonalania własnego produktu i budowaniu marki w Polsce, postanowiliśmy rozpocząć ekspansję zagraniczną. Targi SIAL China odbywające się w Szanghaju wydały się nam ku temu doskonałą okazją. Jest to jedna z największych imprez spożywczych na świecie, a Chiny to jeden z najszybciej rozwijających się rynków na świecie. Nie mogło nas tam zabraknąć!

Nasze stoisko odwiedziło wielu przedstawicieli lokalnej branży i znaczna większość z nich nie miała świadomości istnienia kaw specialty. Mieliśmy więc okazję serwować nasz produkt osobom, które nigdy wcześniej nie piły tego typu kawy. Chińscy handlowcy zadawali nam wiele pytań odnośnie ziaren i ich pochodzenia, pomijając kwestię procesu produkcji i know-how. Szybko zrozumieliśmy, że będziemy eksportować nie tylko kawę, ale także wiedzę i doświadczenie.

„Opanowanie sztuki palenia kawy wymaga lat praktyki. Jest wiele czynników wpływających na końcowy produkt, jeszcze długo przed zaparzeniem. Udało nam się wyjaśnić lokalnym handlowcom, że nie mogą po prostu kupić drogich maszyn i samodzielnie rozpocząć palenia – to zbyt skomplikowane. Zapotrzebowanie rośnie tak szybko, że nie ma czasu, aby nauczyć lokalne firmy, jak produkować kawę najlepszej jakości. Potrzebują dużych ilość kawy od zaraz” – powiedział Piotr Wilczewski, założyciel i CEO KawePale.

Chiński rynek kawy rozwija się niezwykle dynamicznie i potwierdzają to badania rynku. Według cytowanej przez agencję MarketingToChina analizy przeprowadzonej przez Chinabgao, należy się spodziewać wzrostu spożycia kawy o 20% z roku na rok. Jest to wartość o 2 pkt procentowe wyższa w porównaniu z globalnym trendem. W tak ogromnym kraju oznacza to, że wartość rynku osiągnie miliardy dolarów w niespełna dekadę. Obecnie wartość ta wynosi 746,3 mln USD (Statista.com, dane na 2019 r.).

Podczas naszego pobytu w Chinach niezwykle istotne okazały się również wizyty w miejscowych kawiarniach. Nasi koledzy i koleżanki po fachu z Szanghaju chętnie dzielili się z nami cennymi informacjami i opowiadali o chińskich gustach.

„Powszechnie wiadomo, że chińska kuchnia różni się znacznie od europejskiej. Dlatego ich kubki smakowe reagują inaczej na niektóre rodzaje kawy. Dzielenie się doświadczeniami z lokalnymi baristami i producentami pomogło nam zrozumieć te różnice. Osoby pijące kawę w Chinach nie lubią lekko palonych ziaren w stylu skandynawskim, które są obecnie bardzo popularne w całej Europie. Preferują ciemniejsze smaki i skupiają się na ich goryczy oraz słodyczy, bardziej niż na kwasowości. To fascynujące, ile możliwości stwarzają te różnice. Dostosowanie się do rynku chińskiego z pewnością wzbogaci naszą ofertę i pomoże nam odkryć nowe smaki” – skomentował wiceprezes i barista KawePale, Piotr Mietelski.

Produkt to jednak więcej niż sam smak. Picie kawy jest częścią europejskiego stylu życia, który przyciąga szybko rosnącą chińska klasę średnią. Osoby należące do tej grupy chcą poznawać świat i uczyć się innych kultur. Moda, podróże, muzyka, dieta – wszystko to składa się na współczesny styl życia Chińczyków. A picie kawy staje się coraz bardziej jego częścią.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Coffee

Coffee Brewing Methods

Coffee can be brewed in many ways that give us different flavors and aromas. Some people prefer traditional methods and some prefer it modern. The range of choices is profound and that’s why we want to show you a few alternatives. There’s more to it than merely classic black coffee. Well prepared brews will have […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

Green Coffee, Characteristics and properties

 Green coffee is gaining popularity, especially among those, who want to live healthily. Some people consider it even to be one of superfoods. We can find it in a lot of dietary supplements, especially in these intended for people who want to be slim or lose some weight. The main difference between green and black […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

What are speciality coffees?

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee, English Blog

How to choose the best coffee?

Choosing a good quality coffee may seem to be something simple but in practice, it’s a long, bumpy road. Especially when you are looking for a distributor to your restaurant or cafe. If you want the best coffee beans, which means coffee from a good plantation with high quality, you definitely should consider the specialty […]

readMore