Jakie są metody parzenia kawy?

August 25, 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-08-25T19:21:02.000Z

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie oczekują smakosze kawy.

Zaparzanie kawy za pomocą kawiarki i urządzenia chemex

Najprostszym sposobem na przygotowanie kawy jest zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem. Wielu osobom to wystarcza, tym bardziej jeśli sięgają po nią sporadycznie. Dużo lepsze walory smakowe i aromatyczne pozwala uzyskać kawiarka. Jest to świetna alternatywą dla drogiego i dla niektórych skomplikowanego w użyciu ekspresu. Przygotowanie aromatycznej kawy za pomocą kawiarki jest bardzo proste, a jej zakup nie wiąże się z koniecznością nadwyrężania budżetu. Co więcej, zajmuje niewiele miejsca, jest poręczna. Do zaparzenia kawy w kawiarce potrzebny będzie młynek, w którym mieli się każdorazowo świeże ziarna. Na jedną porcję wsypuje się od 5 do 17 g kawy.

Chemex służy natomiast do zaparzania kawy metodą przelewową i pozwala na wydobycie szerokiego spektrum aromatów z ziaren. Uzyskane napary wyróżniają się delikatnym i klarownym smakiem. Przygotowanie kawy z pomocą tego urządzenia jest bardziej czasochłonne niż przy użyciu kawiarki. Trzeba wyposażyć się w chemex, filtr, młynek do kawy, stoper i wagę kuchenną. Odmierzyć należy 50 g kawy i 700 g przefiltrowanej wody.

Aeropress i french press

Osoby poszukujące prostego w obsłudze urządzenia, za pomocą będą w stanie zaparzyć kawę maksymalnie soczystą, z dobrze wyczuwalną nutą owocową i naturalną kwasowością ziaren, powinny zainteresować się czymś takim jak aeropress. Czas parzenia zajmuje dosłownie kilka minut, a ze względu na nieduże gabaryty i łatwy transport można zabrać urządzenie ze sobą dosłownie wszędzie. Idealne sprawdza się podczas podróżowania. W przypadku aeropress można mówić o wielu możliwościach – pozwala na eksperymentowanie ze smakiem i intensywnością naparów. Na 15-18g zmielonej kawy przypada 200 g przefiltrowanej wody.

Inną opcja będzie skorzystanie z urządzenia french press, niezwykle prostego w użyciu i bezproblemowego w czyszczeniu. Wystarczy zaledwie kilka minut do uzyskania pysznego naparu i to w sporej ilości. Jeśli ktoś chce przy niewielkich nakładach finansowych, szybko i łatwo zaparzyć praktycznie doskonałą kawę w domowym zaciszu, warto sięgnąć właśnie po french press. Nie trzeba nawet martwić się o fusy, gdyż zostają ode odseparowane od naparu ze względu na obecność tłoka z sitkiem.

Syfon i drip jako metody parzenia kawy

Na syfon składają się dwie szklane kolby, statyw i palnik. Metodą tą niestety nie da się szybko zaparzyć kawy, ale jeśli komuś zależy na naparze niezwykle żywym, słodkim, przypominającym wręcz mocną herbatę, warto spróbować. Jest to jeden z najstarszych sposobów przyrządzania kawy. Dużo łatwiej można ją zaparzyć przy pomocy drippera. Mówić można tutaj o najbardziej klasycznej metodzie, pozwalającej na wydobycie z kawy pełnej gamy aromatów. Napary są delikatne, przypominają konsystencją herbatę.

Kawa po turecku, z ekspresu kolbowego lub cold brew

Dużą popularnością cieszy się kawa po turecku, czyli napar charakteryzujący się niezwykłą głębokim i ciemnym kolorem, co wynika z sięgania po dobrze rozdrobnione ziarna. Jeśli ktoś preferuje napary o wyraźnym smaku i z nutką słodyczy, powinien spróbować kawy po turecku. Wbrew pozorom jej zaparzenie nie jest banalnie proste. Warto wiedzieć, że tradycja jej parzenia znajduje się od wielu już lat na liście dziedzictwa UNESCO.

Kolejną możliwością będzie kawa z ekspresu kolbowego, czyli ręcznego. Napar przygotowywany jest pod ciśnieniem. Ma kremową konsystencję i piankę. Zaparzenie kawy wielu osobom kojarzy się z gorącą wodą, ale kawę można przygotować bez jej użycia. Metoda cold brew nie jest bardzo popularna, ale nadal nie brakuje jej zwolenników. Na takie rozwiązanie warto zdecydować się, gdy przyjdzie ochota na wypicie czegoś w rodzaju mrożonej kawy. Osoby oczekujące szybkich efektów nie będą usatysfakcjonowane, gdyż napar jest gotowy dopiero po wielu godzinach. Czego można w takim razie po nim oczekiwać? Kawa cold brew ma słodkawy smak, jest orzeźwiająca, czyli idealna w okresie letnim. Co więcej, zawiera więcej kofeiny niż ta zaparzana w sposób tradycyjny, co wynika z długiego macerowania ziaren w wodzie.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Coffee

Coffee Brewing Methods

Coffee can be brewed in many ways that give us different flavors and aromas. Some people prefer traditional methods and some prefer it modern. The range of choices is profound and that’s why we want to show you a few alternatives. There’s more to it than merely classic black coffee. Well prepared brews will have […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

Green Coffee, Characteristics and properties

 Green coffee is gaining popularity, especially among those, who want to live healthily. Some people consider it even to be one of superfoods. We can find it in a lot of dietary supplements, especially in these intended for people who want to be slim or lose some weight. The main difference between green and black […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

What are speciality coffees?

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee, English Blog

How to choose the best coffee?

Choosing a good quality coffee may seem to be something simple but in practice, it’s a long, bumpy road. Especially when you are looking for a distributor to your restaurant or cafe. If you want the best coffee beans, which means coffee from a good plantation with high quality, you definitely should consider the specialty […]

readMore