Historia kawy – jak kawa dotarła do Polski?

February 9, 2021
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2021-02-09T18:42:57.000Z

Wspaniały aromat i smak kawy znany jest na całym świecie. Dzisiaj to napój, którym się delektujemy każdego dnia. Wybieramy najlepsze kawy ziarniste i przyrządzamy je w taki sposób, by wydobyć z nich całe bogactwo smaku i zapachu. Nie zawsze tak jednak było. Kawę i jej właściwości odkrywano stopniowo, nie zawsze miała tylu zwolenników i nie zawsze była łatwo dostępna.

Początki kawy w Europie

Historia kawy rozpoczyna się w Etiopii. Stamtąd przez kupców arabskich około XIV wieku trafiła na Bliski Wschód, gdzie prawdopodobnie nauczono się wypalać jej ziarna i przygotowywać z nich napój. Zdobywała popularność ze względu na swe właściwości pobudzające i lecznicze, bo uważano, że leczy dolegliwości żołądkowe.

Do Europy trafiła za pośrednictwem kompanii wschodnioindyjskich, prawdopodobnie najpierw do Anglii. Około XVII wieku poprzez kupców i posłów Imperium Osmańskiego trafiła na europejski kontynent, gdzie powoli zdobywała sobie popularność wśród elit.

Początki kawy w Polsce

Kawa dotarła do naszego kraju pod koniec XVII wieku za pośrednictwem Turków. Legenda głosi, że po zwycięstwie pod Wiedniem, Jerzy Franciszek Kulczycki, polski żołnierz i tłumacz z języka tureckiego, wykorzystał zapasy kawy, które pozostawiło uciekające wojsko tureckie i otworzył jedną z pierwszych kawiarni w Wiedniu. 

Początkowo w Polsce kawa miała jednak niewielu miłośników. Zmiany przyniósł dopiero wiek XVIII. Dalej była napojem elitarnym, ale stawała się coraz bardziej popularna. Modna stawała się w Gdańsku, gdzie powstawały pierwsze kawiarnie zwane kafehausami. Wtedy to pisano o kawie w pierwszych polskich czasopismach i medycznych podręcznikach

Znanymi smakoszami kawy byli Jan III Sobieski i Ignacy Krasicki. W XIX wieku popularność kawy rosła wśród reszty społeczeństwa, a w większych miastach powstawały pierwsze kawiarnie. Początkowo kawę pito w porcelanowych filiżankach bez dodatków na wzór wschodni. Z czasem zaczęto dodawać do niej cukier, mleko, słodką śmietankę, a nawet cykorię.

W majątkach zamożnej szlachty kawę przygotowywała tak zwana kawiarka, której zadaniem było parzenie kawy i podawanie jej domownikom rano i po południu. Do końca XIX wieku ziarna kawy sprzedawano surowe. Palono je w domach, w specjalnych maszynkach do kawy. Efekty tego palenia bywały z pewnością różne. Pierwsza polska palarnia kawy powstała pod koniec XIX wieku w Warszawie.

Czasy II wojny światowej przyniosły ze sobą liczne ograniczenia w dostępie i spożywaniu kawy. Po wojnie zainteresowanie kawą wzrosło, z początkowego towaru luksusowego stała się w końcu towarem ogólnodostępnym.

Smak i aromat, który zna cały świat

Obecnie stawiamy głównie na jakość kawy i jej bogate nuty smakowe. Na powrót staje się ona produktem luksusowym. Popularne obecnie kawy speciality powstają z wyselekcjonowanych ziaren, są palone tradycyjnymi metodami i zaparzane w przeróżny sposób. Szukamy kaw pachnących, świeżych o niepowtarzalnym smaku.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Coffee

Coffee Brewing Methods

Coffee can be brewed in many ways that give us different flavors and aromas. Some people prefer traditional methods and some prefer it modern. The range of choices is profound and that’s why we want to show you a few alternatives. There’s more to it than merely classic black coffee. Well prepared brews will have […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

Green Coffee, Characteristics and properties

 Green coffee is gaining popularity, especially among those, who want to live healthily. Some people consider it even to be one of superfoods. We can find it in a lot of dietary supplements, especially in these intended for people who want to be slim or lose some weight. The main difference between green and black […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

What are speciality coffees?

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee, English Blog

How to choose the best coffee?

Choosing a good quality coffee may seem to be something simple but in practice, it’s a long, bumpy road. Especially when you are looking for a distributor to your restaurant or cafe. If you want the best coffee beans, which means coffee from a good plantation with high quality, you definitely should consider the specialty […]

readMore