Czym są kawy speciality?

August 3, 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object] , 2020-08-03T10:11:40.000Z

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to idealna opcja dla prawdziwych smakoszy tego czarnego napoju, którzy cenią sobie towary luksusowe, przygotowane z najwyższą starannością.

Czym są kawy speciality?

Kawy speciality powstają z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych ziaren, które pochodzą wyłącznie z miejsc, gdzie panuje konkretny mikroklimat. Jeśli ktoś szuka produktu pozbawionego skaz, kawy speciality uzyskujące co najmniej 80 punktów na 100 w skali Q Gradera, będą idealnym wyborem. Tego typu kawy charakteryzują się intensywnym, przyjemnych, różnorodnym aromatem. W smaku są czyste, pozbawione nieprzyjemnej goryczki, delikatne, wręcz aksamitne. Kawy speciality nie wymagają sięgania po jakiekolwiek dodatki w postaci mleka, cukru czy słodzików. Są połączeniem słodkości z nutką kwaskowości. W przypadku tych produktów można mówić o najwyższym segmencie jakościowym na świecie. Ziarna są ręcznie zbierane, poddawane wielokrotnym kontrolom. Każdy etap produkcji kawy speciality odbywa się z dbałością o najmniejsze detale. Warto od razu zaznaczyć, że kawy speciality nie są dostępne w popularnych dyskontach ani nawet w specjalistycznych sklepach z kawą. Oferowane są wyłącznie przez sprawdzone palarnie, można kupić je bezpośrednio u producenta czy dystrybutora kawy.

Co warto wiedzieć na temat kawy speciality?

Kawa speciality pojawiła się pod taką nazwą w roku 1979. W jej przypadku kwestią nadrzędną jest jakość. W smaku i aromacie nie mają sobie równych, bardzo odbiegają jakością od powszechnie dostępnych rodzajów kaw masowej produkcji. Tego typu kawy wytwarzane są przede wszystkim w krajach takich jak Etiopia, Kolumbia, Brazylia i Indonezja. Pierwszym krokiem jest plantacja, następnie sprawdzanie, potem prażenie i na koniec zaparzanie. Taką właśnie drogę musi przejść kawa speciality, aby stała się gotowym do użycia produktem o nieprzeciętnym walorach smakowych. Plantatorzy prze wiele lat doglądają posadzonych kawowców. Po zabraniu plonów podczas żniw, ziarna poddawane są dokładnej selekcji. Do produkcji kawy speciality wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości ziarna, a cały proces jej wytwarzania jest ściśle kontrolowany zgodnie z narzuconymi odgórnie normami Specialty Coffee Association.

Kawy oceniane są pod kątem ich jakości zgodnie z opracowaną skalą przez doświadczonych smakoszy. Sprawdza się ich konsystencję, stopień kwasowości i słodkości, czystość, aromatyczność, optymalne zrównoważenie nut smakowych. Mianem kawy speciality można określić wyłącznie produkt, który w końcowej ocenie uzyskał minimum 80 na 100 punktów. Starannie wyselekcjonowane ziarna poddawane są procesowi prażenia w ściśle określonej temperaturze, co pozwala na wydobycie z nich głębi smaku. Kawy speciality nazywane są również single origin, dla podkreślenia ich wyjątkowości, gwarancji pozyskiwania wyłącznie z najświeższych zbiorów.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Coffee

Coffee Brewing Methods

Coffee can be brewed in many ways that give us different flavors and aromas. Some people prefer traditional methods and some prefer it modern. The range of choices is profound and that’s why we want to show you a few alternatives. There’s more to it than merely classic black coffee. Well prepared brews will have […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

Green Coffee, Characteristics and properties

 Green coffee is gaining popularity, especially among those, who want to live healthily. Some people consider it even to be one of superfoods. We can find it in a lot of dietary supplements, especially in these intended for people who want to be slim or lose some weight. The main difference between green and black […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

What are speciality coffees?

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee, English Blog

How to choose the best coffee?

Choosing a good quality coffee may seem to be something simple but in practice, it’s a long, bumpy road. Especially when you are looking for a distributor to your restaurant or cafe. If you want the best coffee beans, which means coffee from a good plantation with high quality, you definitely should consider the specialty […]

readMore