November 3, 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-11-03T05:02:01.000Z

Kawa jest wspaniałym napojem, który może pomóc wyciągnąć maksymalne korzyści z codziennych ćwiczeń. Według wielu badań jest dużo lepsza od szpinaku (tak, Popeye, patrzymy na Ciebie!), a jej pozytywne działanie ma wpływ nie tylko na sam przebieg treningu, lecz również na to, jak nasz organizm będzie odczuwał jego skutki. Czy warto pić kawę przed wysiłkiem fizycznym? Jak może nam pomóc? Ile należy jej wypić, aby działała? Sprawdźmy!

Jeśli uprawiacie sport, aby pozbyć się nadmiarowych kilogramów – mamy dla Was świetne wieści! Z badań opublikowanych w International Journal of Sport Nutrition and Excercise Metabolism wynika, że kawa sprzyja redukcji masy ciała. Wypita ok. 60 minut przed treningiem zwiększa spalanie kalorii nawet o 15%! Wszystko to za sprawą zwiększonej termogenezy oraz wzmożonej intensywności lipolizy, czyli procesu rozkładu tłuszczu.

Za to naukowcy z Uniwersytetu w Illinois potwierdzili, że spożywanie kawy przy treningu zmniejsza intensywność odczuwanego bólu w trakcie, a kofeina zawarta w napoju zapobiega powstawaniu zakwasów.

Na pewno nie będzie dla Was zaskoczeniem, że kawa zwiększa wydolność organizmu i poprawia refleks oraz koncentrację. Badania przeprowadzone w Japonii potwierdziły też pozytywny wpływ na krążenie. Uczestnicy, którzy wypili filiżankę kawy przed treningiem mieli aż o 30% większy przepływ krwi w ciągu 75 minut po spożyciu niż ci, którzy jej nie wypili.

Jednak z kawą należy być również ostrożnym. Sam trening wpływa na podwyższone ciśnienie krwi, zatem jej picie nie jest zalecane dla osób, które na co dzień borykają się z problemem nadciśnienia. Kawa jest także odżywką i im więcej jej spożywamy, tym mniejsze efekty odczuje organizm. Zalecane spożycie waha się od jednej do trzech filiżanek dziennie.

Warto również dobrać ilość i czas od wypicia naparu przed wysiłkiem, w zależności od charakteru treningu, jaki planujemy. Kawa wypita godzinę przed wysiłkiem wytrzymałościowym może wspaniale wspomóc efekty ćwiczeń, trwających ponad 20 minut. Za to nie poleca się jej spożycia przed treningami siłowymi, ponieważ istnieje ryzyko nadwyrężenia serca.

Wpływ na organizm ma również rodzaj kawy, jaką pijemy. Warto rozważyć sięgnięcie po kawę w ziarnach, najlepiej ze sprawdzonego źródła i mielić dopiero przed zaparzeniem. Dlaczego? Tempo utleniania i utraty aromatów zwiększa się tuż po rozdrobnieniu, a napar traci swoje cenne właściwości.

Dobrym pomysłem wydaje się zamawianie kawy treningowej z małej palarni. Wśród naszych propozycji dla sportówców pojawia się Czarna Mamba (mieszanka) oraz Różowa Pantera (kawa jednorodna, 100% arabica, Brazylia Colibri). Czarna Mamba charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, która idealnie zmotywuje i pobudzi organizm przed treningiem. Za to Różowa Pantera sprawdzi się jako napój potreningowy, który zniweluje efekt wzmożonego wysiłku, a dzięki obniżonej zawartości kofeiny – ostudzi organizm po pracy.

Jednym z najpopularniejszych kawowych mitów jest ten o wypłukiwaniu cennych makroelementów, takich jak magnez. I owszem, jednak jest to tylko pół prawdy. 2-3 filiżanki wypłukują w ciągu doby ok. 4 mg elektrolitu dostarczając przy tym co najmniej 14-21 kolejnych. Łatwo zatem obliczyć, że bilans jest dodatni, a moczopędne działanie “małej czarnej” jest bardzo demonizowane. A jeśli wciąż obawiacie się o pozostałe makroelementy, pamiętajcie o właściwym nawodnieniu organizmu, o które przy treningu warto i należy zadbać.

 A teraz… Do picia. Gotowi? Start!

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Coffee

Coffee Brewing Methods

Coffee can be brewed in many ways that give us different flavors and aromas. Some people prefer traditional methods and some prefer it modern. The range of choices is profound and that’s why we want to show you a few alternatives. There’s more to it than merely classic black coffee. Well prepared brews will have […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

Green Coffee, Characteristics and properties

 Green coffee is gaining popularity, especially among those, who want to live healthily. Some people consider it even to be one of superfoods. We can find it in a lot of dietary supplements, especially in these intended for people who want to be slim or lose some weight. The main difference between green and black […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee

What are speciality coffees?

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Coffee, English Blog

How to choose the best coffee?

Choosing a good quality coffee may seem to be something simple but in practice, it’s a long, bumpy road. Especially when you are looking for a distributor to your restaurant or cafe. If you want the best coffee beans, which means coffee from a good plantation with high quality, you definitely should consider the specialty […]

readMore