7 września 2022

Cupping – to na nim skupimy się w dzisiejszym wpisie. Wyjaśnimy, jakie są jego formy i przedstawimy nową formułę, którą niedawno wypróbowaliśmy na pokazie w Katowicach. Polska scena kawy speciality ma za sobą przeszło dwadzieścia lat, w tym czasie zaszło wiele zmian w trendach i technikach próbowania oraz obrabiania kawy.
Warto być z nimi na bieżąco!

Czym tak właściwie jest cupping?

Cupping w skrócie to wystandaryzowany sposób próbowania kaw.
W naszej palarni speciality KawePale często organizujemy wewnętrzne cuppingi w celu sprawdzania jakości produktu i poprawności profili palenia kawy.
W trakcie przygotowywania cuppingu zwracamy uwagę na odpowiednią dozę kawy w czarce i grubość mielenia. Gdy wszystko mamy gotowe, czyli odpowiednio grubo zmielone i odmierzone 15 gramów kawy na próbkę, czas na zalanie ich wodą. Pamiętajmy, że musi mieć ona temperaturę 92 stopni C i powinna starannie pokryć kawę w całości.  Czas start! Po 4 minutach parzenia przełamujemy tafle parzącej się kawy, wąchamy pierwszy zaparzony aromat i ściągamy kawowy kożuch. Czekamy do 10 minuty i zaczynamy próbować!


Ważna uwaga: prosimy nie wstydzić się siorbania! Nabieramy trochę kawy na łyżeczkę, opieramy ją o dolną wargę i poprzez zaciśnięte zęby wsysamy napój. W ten sposób napar roznosi się po całej jamie ustnej i pobudza wszystkie kubki smakowe.

Cupping kaw z polskiej palarni kawy speciality KawePale - Cupping - czyli jak najlepiej próbować kawę
Cupping kaw z polskiej palarni kawy speciality KawePale - Cupping - czyli jak najlepiej próbować kawę

Po spróbowaniu wszystkich kaw, które znajdują się na naszym stole cuppingowym, przychodzi czas na wnioski i rozmowę. Debatujemy między sobą na temat smaku, aromatu i struktury spróbowanych kaw. Porównujemy je i opisujemy w specjalnie przygotowanych do tego kartach. 


Warto wspomnieć, jak ważna przy takich testach jest woda. Cupping ma przedstawić pełną paletę smaków i aromatów. Powinniśmy pamiętać, że ponad 98% kawy to woda, dlatego tak istotne jest dobranie wody o odpowiedniej mineralizacji i twardości. To właśnie minerały zawarte w wodzie odpowiadają za odpowiednie wydobycie smaku i aromatu z naparu. 


W trakcie pandemii pojawiły się nowe wytyczne związane z zaostrzeniem norm higienicznych. Podczas próbowania kaw każdy z uczestników ma kubeczek, do którego przelewa kawę czystą łyżeczką, po czym nabiera kawę na swoją łyżeczkę z kubeczka i próbuje. 

Cupping w nowej formie

W KawePale spędziliśmy niejeden wieczór, głowiąc się nad zrobieniem czegoś nowego w temacie cuppingu. Jak można udoskonalić i uatrakcyjnić wydarzenie dla naszych gości? Odpowiedź okazała się prosta – w końcu najlepsze narzędzie mamy pod nosem!  Mowa tu o naszym  samplerze do kawy Roast, na którym wypalamy 100-gramowe próbki. Jest bardzo kompaktowym urządzeniem, a pozwala wypalić kawę w takiej samej technologii jak duży piec bębnowy.

Sampler Roast z którego korzysta polska palarnia kawy speciality KawePale - Cupping czyli jak najlepiej próbować kawę

Więc? Zapraszamy na cupping – wypalimy próbki kaw na Waszych oczach i wyjaśnimy, jak wygląda proces palenia ziaren. Odpowiemy też na wszelkie pytania, a na koniec przejdziemy do próbowania kaw. Będzie to bardzo ciekawe doświadczenie nawet dla tych, którzy uważają się za koneserów kawy. Dlaczego? Porównamy ziarna wypalone parę dni wcześniej z próbkami przygotowanymi w Waszej obecności. 
Porozmawiamy o różnicach, skąd się one biorą i dlaczego. 

Na zdjęciach możecie zobaczyć, jak wyglądał cupping, który przeprowadziliśmy w Katowicach dla jednego z naszych Klientów – Serwis – cafe&pub. Jest to kawiarnia speciality, mieszcząca się w centrum miasta przy stacji PKP. Prowadzi ją dwóch miłośników jednośladów – Marek i Maciek. Chłopaki połączyli swoje pasje: kolarstwo i kawę najwyższej jakości. Oczywiście możecie się napić u nich kawy spod znaku KawePale oraz kupić zapas ziaren do domu.

W wydarzeniu wzięło udział około 30 osób w bardzo różnym wieku. Największą satysfakcją było dla nas ogromne zaangażowanie uczestników i liczba pytań, które pojawiały się na każdym etapie. Jak widać wspólne wypalanie kawy sprawiło wszystkim wiele radości!

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Autor posta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

Error validating access token: Session has expired on Friday, 25-Aug-23 06:18:54 PDT. The current time is Tuesday, 16-Apr-24 09:40:39 PDT.

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone