Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

١٩ مارس ٢٠٢١
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2021-03-19T17:22:56.000Z

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret?

Krótka historia – Farma Esmeralda

W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której obecnie znajduje się plantacja oraz całe przedsiębiorstwo Hacienda La Esmeralda. Okoliczne ziemie przemianował w jedną posiadłość pewien Szwed, Hans Elliot. Ówcześnie tereny zajmowały aż kilkaset hektarów, a obecnie składają się na zaledwie dwa gospodarstwa – Palmirę oraz Cañas Verdes.

W roku 1967 szwedzko-amerykański bankier, Rudolph A. Peterson, odkupił Hacienda La Esmeralda jako swoją inwestycję emerytalną. W tym czasie plantacje przypominały raczej pastwiskami dla bydła przeznaczonego na ubój, a ich obraz daleki był od współczesnego. Dopiero w 1975 roku wprowadzono bydło mleczne, które zdominowało około 50% posiadanych gruntów. W połowie lat 80. ubiegłego stulecia przedsiębiorstwo rodzinne dążyło do dywersyfikacji swoich inwestycji i zdecydowało o założeniu plantacji kawy na swoich włościach. Bogata historia regionu od lat obfitującego w reprezentantów kultury plantatorskiej z pewnością okazała sporym ułatwieniem, aby tego typu działalność rozpocząć.

Produkty tylko najwyższej jakości

Sukces farmy Esmeralda tkwi przede wszystkim w wysokiej jakości produktach. Właśnie z tego powodu marka ta ceniona jest na całym świecie, a każdy, kto choć raz spróbował ich doskonałej w smaku kawy, powraca po nią przez kolejne lata. Ziarna używane do produkcji są starannie selekcjonowane podczas zbiorów, a na całym etapie produkcji zachowane są najwyższe standardy jakościowe. Proces w całości zgodny jest z obecnie obowiązującymi normami. Doświadczenie oraz dokładność nie są jedynymi zaletami, którymi może się pochwalić rodzinny biznes. 

Na dodatkową uwagę zasługuje fakt, w jakim klimacie położona jest cała plantacja. Na smak kawy bardzo duży wpływ ma między innymi doskonały mikroklimat. Kawowce rosną w środowisku naturalnym, wolnym od zanieczyszczeń przemysłowych, dzięki czemu aromat kawy nie odbiega od najwyższych standardów. Produkty z oferty przedsiębiorstwa kwalifikuje się jako bardzo zdrowe – dzięki uprawie na terenach ekologicznych. Pozbawione są wielu zanieczyszczeń oraz szkodliwych substancji, w tym również metali ciężkich. Przedsiębiorstwo zaangażowane jest również w sprawy społeczne – posiada specjalny certyfikat Rainforest Alliance, potwierdzający ograniczony wpływ na środowisko naturalne.

Plantacje należące do La Hacienda Esmeralda cechują się nieco niższymi temperaturami niż większości plantacji arabiki. Spowodowane jest to nie tylko lokalizacją upraw, lecz także faktem, że roślinność jest usytuowana w cieniach drzew. Są to doskonałe warunki do rozwoju kawy, a dodatkowo idealne do uprawy jednej z jej odmian – Geishy. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są lata wygranych konkursów, w tym w konkursie Best of Panama w 2004 roku, kiedy to Geisha kompletnie zmiotła konkurencję.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
Arabic blog, blog

زراعة

القهوة هي ثمرة شجيرة شجرة البن. في البداية ، نمت هذه الشجيرة فقط في أفريقيا ، ولكنها انتشرت في جميع أنحاء العالم. زراعة البن – يحدث في ما يسمى ب “حزام القهوة” ، في عدة عشرات من البلدان الواقعة بين مدار السرطان و Tropic of Capricorn. درجة حرارة ثابتة معتدلة ، وأشعة الشمس الكافية والتربة […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
Arabic blog, blog

زراعة القهوة

القهوة هي ثمرة شجيرة شجرة البن. في البداية ، نمت هذه الشجيرة فقط في أفريقيا ، ولكنها انتشرت في جميع أنحاء العالم. زراعة البن – يحدث في ما يسمى ب “حزام القهوة” ، في عدة عشرات من البلدان الواقعة بين مدار السرطان و Tropic of Capricorn. درجة حرارة ثابتة معتدلة ، وأشعة الشمس الكافية والتربة […]

readMore