27 stycznia 2022

Jednym z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy stał się Aeropress, wynaleziony zaledwie kilkanaście lat temu. Jest on bardzo prosty w obsłudze, dlatego stanowi idealny początek dla osób chcących rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Aeropress pozwala otrzymać różne smaki kawy:
od słodkich herbacianych, przez cytrusowe, aż po ciężkie – przypominające espresso.

Czym dokładnie jest Aeropress?

Jest to takie urządzenie, dzięki któremu we własnym domu w łatwy sposób można przygotować naprawdę świetną w smaku kawę. Wykonany z poliwęglanu Aeropress ma niewielkie rozmiary, ale jest bardzo trwały, lekki i nietłukący. Jest to produkt w pełni bezpieczny przy kontakcie z żywnością. Urządzenie składa się z: tłoka, cylindra i sitka z filtrem. Jego działanie opiera się na zasadzie działania strzykawki: zmieloną kawę zalewa się wodą, a później pod ciśnieniem przeciska przez filtr (papierowy albo metalowy), pozbywając się fusów. W skład zestawu ułatwiającego parzenie kawy wchodzą jeszcze: mieszadło, miarka, filtry i lejek.

Jaką kawę wybrać do zaparzania w Aeropressie?

Idealna jest tutaj kawa ziarnista, mielona świeżo przed zaparzeniem. Do Aeropressu polecane są najczęściej kawy jasno palone z segmentu specialty. To właśnie one potrafią bowiem oddać najwięcej cennych walorów smakowych. Zazwyczaj są to kawy owocowe i słodkie. Stąd też żeby dobrze balansować ich smak, można je zmielić bardzo drobno albo parzyć przez dłuższy czas. Używanie kaw jasno palonych nie jest jednak żelazną regułą – dlatego w urządzeniu można zaparzać swoją ulubioną kawę. Nawet jeśli są to ziarna ciemno palone.

Jak przyrządzić kawę w Aeropressie?

Można to robić przy użyciu jednej z dwóch metod: albo według metody tradycyjnej albo odwróconej tj. inverted.

Metoda tradycyjna

Działając po kolei należy:

1. Umieścić filtr w sitku, a następnie przykręcić sitko do cylindra.
2. Filtr przelać gorącą wodą i ustawić na naczyniu do którego będzie przeciskana kawa.
3. Odmierzyć kawę (16-18 gramów) zmieloną na grubość ziarenek soli kuchennej i wsypać do urządzenia.
4. Zacząć parzenie wlewając około 50 ml gorącej wody (najlepiej 92 stopnie C) i odczekać 30 sekund.
5. Dolać drugą część wody – około 200 ml i odczekać 60-120 sekund.
6. Po upływie tego czasu na cylinder założyć tłok i powoli, jednostajnym ruchem trzeba zacząć przeciskać kawę do naczynia.
7. Po usłyszeniu charakterystycznego syku zatrzymać przeciskanie – kawa jest gotowa.

Metoda odwrócona

W niej mimo przygotowywania tych samych ziaren, można uzyskać nieco inne cechy kawy.
Pierwszym krokiem jest ustawienie tłoka “gumą do góry” i delikatnie wsunięcie na niego cylindra. Dalej postępuje się tak jak w metodzie tradycyjnej, czyli 16-18 gramów zmielonej kawy zalewa się niewielką ilością wody, miesza i czeka pół minuty; następnie dolewa się resztę wody znowu odczekując chwilę.
Kolejnym krokiem jest
założenie sitka z przelanym wcześniej wodą papierowym filtrem na górny element tuby i odwrócenie Aeropressu na naczynie do którego będzie przeciskana kawa – aż do momentu usłyszenia syku powietrza.

Jaka kawa wychodzi przy użyciu Aeropressa?

Warto wiedzieć, że mają na to wpływ trzy rzeczy: grubość zmielonej kawy, temperatura wody w której parzona jest kawa oraz czas parzenia.

Kiedy kawa wychodzi zbyt mocna i gorzka, a chce się uzyskać smak delikatniejszy (herbaciany, owocowy), to dla uzyskania takiego efektu można:

zmielić kawę grubiej  |   użyć wody o niższej temperaturze  |   skrócić czas parzenia

Natomiast kiedy po parzeniu uzyskuje się kawy słabe, a ma się ochotę na pełniejsze smaki, to analogicznie należy:

użyć drobniej zmielonych ziaren  użyć wody o wyższej temperaturze  |   wydłużyć czas parzenia

Wtedy z kawy wyciągnie się więcej gorzko-czekoladowych nut. Trzeba pamiętać o zachowaniu umiaru, by kawa nie stała się zbyt gorzka,
a więc niesmaczna. Kiedy już znajdzie się swój złoty środek, będzie otrzymywać się przepyszny napar kawowy. Co więcej, przeróżne gatunki kaw dostępnie obecnie na rynku, pozwolą na naprawdę przyjemne eksperymenty związane z parzeniem i smakowaniem kawy.

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Autor posta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

Error validating access token: Session has expired on Friday, 25-Aug-23 06:18:54 PDT. The current time is Friday, 19-Apr-24 00:38:00 PDT.

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone