
Jednym z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy stał się Aeropress, wynaleziony zaledwie kilkanaście lat temu. Jest on bardzo prosty w obsłudze, dlatego stanowi idealny początek dla osób chcących rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Aeropress pozwala otrzymać różne smaki kawy:
od słodkich herbacianych, przez cytrusowe, aż po ciężkie – przypominające espresso.
Jest to takie urządzenie, dzięki któremu we własnym domu w łatwy sposób można przygotować naprawdę świetną w smaku kawę. Wykonany z poliwęglanu Aeropress ma niewielkie rozmiary, ale jest bardzo trwały, lekki i nietłukący. Jest to produkt w pełni bezpieczny przy kontakcie z żywnością. Urządzenie składa się z: tłoka, cylindra i sitka z filtrem. Jego działanie opiera się na zasadzie działania strzykawki: zmieloną kawę zalewa się wodą, a później pod ciśnieniem przeciska przez filtr (papierowy albo metalowy), pozbywając się fusów. W skład zestawu ułatwiającego parzenie kawy wchodzą jeszcze: mieszadło, miarka, filtry i lejek.
Idealna jest tutaj kawa ziarnista, mielona świeżo przed zaparzeniem. Do Aeropressu polecane są najczęściej kawy jasno palone z segmentu specialty. To właśnie one potrafią bowiem oddać najwięcej cennych walorów smakowych. Zazwyczaj są to kawy owocowe i słodkie. Stąd też żeby dobrze balansować ich smak, można je zmielić bardzo drobno albo parzyć przez dłuższy czas. Używanie kaw jasno palonych nie jest jednak żelazną regułą – dlatego w urządzeniu można zaparzać swoją ulubioną kawę. Nawet jeśli są to ziarna ciemno palone.
Można to robić przy użyciu jednej z dwóch metod: albo według metody tradycyjnej albo odwróconej tj. inverted.
Działając po kolei należy:
1. Umieścić filtr w sitku, a następnie przykręcić sitko do cylindra.
2. Filtr przelać gorącą wodą i ustawić na naczyniu do którego będzie przeciskana kawa.
3. Odmierzyć kawę (16-18 gramów) zmieloną na grubość ziarenek soli kuchennej i wsypać do urządzenia.
4. Zacząć parzenie wlewając około 50 ml gorącej wody (najlepiej 92 stopnie C) i odczekać 30 sekund.
5. Dolać drugą część wody – około 200 ml i odczekać 60-120 sekund.
6. Po upływie tego czasu na cylinder założyć tłok i powoli, jednostajnym ruchem trzeba zacząć przeciskać kawę do naczynia.
7. Po usłyszeniu charakterystycznego syku zatrzymać przeciskanie – kawa jest gotowa.
W niej mimo przygotowywania tych samych ziaren, można uzyskać nieco inne cechy kawy.
Pierwszym krokiem jest ustawienie tłoka “gumą do góry” i delikatnie wsunięcie na niego cylindra. Dalej postępuje się tak jak w metodzie tradycyjnej, czyli 16-18 gramów zmielonej kawy zalewa się niewielką ilością wody, miesza i czeka pół minuty; następnie dolewa się resztę wody znowu odczekując chwilę.
Kolejnym krokiem jest założenie sitka z przelanym wcześniej wodą papierowym filtrem na górny element tuby i odwrócenie Aeropressu na naczynie do którego będzie przeciskana kawa – aż do momentu usłyszenia syku powietrza.
Warto wiedzieć, że mają na to wpływ trzy rzeczy: grubość zmielonej kawy, temperatura wody w której parzona jest kawa oraz czas parzenia.
Kiedy kawa wychodzi zbyt mocna i gorzka, a chce się uzyskać smak delikatniejszy (herbaciany, owocowy), to dla uzyskania takiego efektu można:
• zmielić kawę grubiej | • użyć wody o niższej temperaturze | • skrócić czas parzenia
Natomiast kiedy po parzeniu uzyskuje się kawy słabe, a ma się ochotę na pełniejsze smaki, to analogicznie należy:
• użyć drobniej zmielonych ziaren | • użyć wody o wyższej temperaturze | • wydłużyć czas parzenia
Wtedy z kawy wyciągnie się więcej gorzko-czekoladowych nut. Trzeba pamiętać o zachowaniu umiaru, by kawa nie stała się zbyt gorzka,
a więc niesmaczna. Kiedy już znajdzie się swój złoty środek, będzie otrzymywać się przepyszny napar kawowy. Co więcej, przeróżne gatunki kaw dostępnie obecnie na rynku, pozwolą na naprawdę przyjemne eksperymenty związane z parzeniem i smakowaniem kawy.
Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.
Piotr Mietelski
Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁
Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.
©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |