27 stycznia 2022

Jednym z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy stał się Aeropress, wynaleziony zaledwie kilkanaście lat temu. Jest on bardzo prosty w obsłudze, dlatego stanowi idealny początek dla osób chcących rozpocząć swoją przygodę z alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Aeropress pozwala otrzymać różne smaki kawy:
od słodkich herbacianych, przez cytrusowe, aż po ciężkie – przypominające espresso.

Czym dokładnie jest Aeropress?

Jest to takie urządzenie, dzięki któremu we własnym domu w łatwy sposób można przygotować naprawdę świetną w smaku kawę. Wykonany z poliwęglanu Aeropress ma niewielkie rozmiary, ale jest bardzo trwały, lekki i nietłukący. Jest to produkt w pełni bezpieczny przy kontakcie z żywnością. Urządzenie składa się z: tłoka, cylindra i sitka z filtrem. Jego działanie opiera się na zasadzie działania strzykawki: zmieloną kawę zalewa się wodą, a później pod ciśnieniem przeciska przez filtr (papierowy albo metalowy), pozbywając się fusów. W skład zestawu ułatwiającego parzenie kawy wchodzą jeszcze: mieszadło, miarka, filtry i lejek.

Jaką kawę wybrać do zaparzania w Aeropressie?

Idealna jest tutaj kawa ziarnista, mielona świeżo przed zaparzeniem. Do Aeropressu polecane są najczęściej kawy jasno palone z segmentu specialty. To właśnie one potrafią bowiem oddać najwięcej cennych walorów smakowych. Zazwyczaj są to kawy owocowe i słodkie. Stąd też żeby dobrze balansować ich smak, można je zmielić bardzo drobno albo parzyć przez dłuższy czas. Używanie kaw jasno palonych nie jest jednak żelazną regułą – dlatego w urządzeniu można zaparzać swoją ulubioną kawę. Nawet jeśli są to ziarna ciemno palone.

Jak przyrządzić kawę w Aeropressie?

Można to robić przy użyciu jednej z dwóch metod: albo według metody tradycyjnej albo odwróconej tj. inverted.

Metoda tradycyjna

Działając po kolei należy:

1. Umieścić filtr w sitku, a następnie przykręcić sitko do cylindra.
2. Filtr przelać gorącą wodą i ustawić na naczyniu do którego będzie przeciskana kawa.
3. Odmierzyć kawę (16-18 gramów) zmieloną na grubość ziarenek soli kuchennej i wsypać do urządzenia.
4. Zacząć parzenie wlewając około 50 ml gorącej wody (najlepiej 92 stopnie C) i odczekać 30 sekund.
5. Dolać drugą część wody – około 200 ml i odczekać 60-120 sekund.
6. Po upływie tego czasu na cylinder założyć tłok i powoli, jednostajnym ruchem trzeba zacząć przeciskać kawę do naczynia.
7. Po usłyszeniu charakterystycznego syku zatrzymać przeciskanie – kawa jest gotowa.

Metoda odwrócona

W niej mimo przygotowywania tych samych ziaren, można uzyskać nieco inne cechy kawy.
Pierwszym krokiem jest ustawienie tłoka “gumą do góry” i delikatnie wsunięcie na niego cylindra. Dalej postępuje się tak jak w metodzie tradycyjnej, czyli 16-18 gramów zmielonej kawy zalewa się niewielką ilością wody, miesza i czeka pół minuty; następnie dolewa się resztę wody znowu odczekując chwilę.
Kolejnym krokiem jest
założenie sitka z przelanym wcześniej wodą papierowym filtrem na górny element tuby i odwrócenie Aeropressu na naczynie do którego będzie przeciskana kawa – aż do momentu usłyszenia syku powietrza.

Jaka kawa wychodzi przy użyciu Aeropressa?

Warto wiedzieć, że mają na to wpływ trzy rzeczy: grubość zmielonej kawy, temperatura wody w której parzona jest kawa oraz czas parzenia.

Kiedy kawa wychodzi zbyt mocna i gorzka, a chce się uzyskać smak delikatniejszy (herbaciany, owocowy), to dla uzyskania takiego efektu można:

zmielić kawę grubiej  |   użyć wody o niższej temperaturze  |   skrócić czas parzenia

Natomiast kiedy po parzeniu uzyskuje się kawy słabe, a ma się ochotę na pełniejsze smaki, to analogicznie należy:

użyć drobniej zmielonych ziaren  użyć wody o wyższej temperaturze  |   wydłużyć czas parzenia

Wtedy z kawy wyciągnie się więcej gorzko-czekoladowych nut. Trzeba pamiętać o zachowaniu umiaru, by kawa nie stała się zbyt gorzka,
a więc niesmaczna. Kiedy już znajdzie się swój złoty środek, będzie otrzymywać się przepyszny napar kawowy. Co więcej, przeróżne gatunki kaw dostępnie obecnie na rynku, pozwolą na naprawdę przyjemne eksperymenty związane z parzeniem i smakowaniem kawy.

Sprzęt ma znaczenie – piec Giesen W15A
Giessen W15A, bo on będzie bohaterem dzisiejszego wpisu, jest z nami od powstania naszej palarnii w Piasecznie. Postanowiliśmy Wam przybliżyć serce naszej palarnii. Wybór nie był prosty! Rynek pieców i…
Czytaj dalej
Tajemnice baristów, czyli który żarnowy młynek do kawy wybrać – stalowy czy ceramiczny?
Kawa – napój, który opanował umysły i serca ludzi na całym świecie. Jego pobudzający wyobraźnię smak i przywracający do życia ciało aromat od stuleci stanowią jeden z największych skarbów ludzi…
Czytaj dalej
AeroPress – czym jest i jak zaparzyć przy jego użyciu najlepszą kawę?
Jednym z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy stał się Aeropress, wynaleziony zaledwie kilkanaście lat temu. Jest on bardzo prosty w obsłudze, dlatego stanowi idealny początek dla osób…
Czytaj dalej